Slovenija
20 ogledov

Janša žogico vrnil Virantu

Sestanek predsednikov parlamentarnih strank. Anže Petkovšek
Na krizni sestanek, ki je potekal takoj po seji vlade, niso povabili le Viranta. Žerjav bo SDS in PS dal še nekaj dni časa, da razmislita, ali je njuno stališče pravilno.

Predsedniki koalicijskih strank, razen predsednika DL Gregorja Viranta, so se glede aktualnih političnih vprašanj sestali neposredno po seji vlade. Medtem naj bi se po neuradnih informacijah popoldne ločeno sestala Gregor Virant in Radovan Žerjav, kar pa je Virant zanikal. Svet DL se bo predvidoma sestal v soboto.

Na sestanku naj bi bilo sklenjeno, da se morajo stranke najpozneje do ponedeljka odločiti, ali ostanejo v vladi. Če se bo kdo odločil drugače, naj bi v SDS zagnali priprave za predčasne volitve.

Žerjav končne odločitve še ni sprejel

Kot je po seji vlade povedal predsednik SLS Radovan Žerjav, trenutno ne vidi izhoda iz politične situacije. Se je pa popoldan sestal tudi sestal izvršilni odbor stranke, kjer odločitve glede ostanka ali izstopa iz koalicije niso sprejeli, saj si želijo vzeti nekaj dni časa za razmislek. S tem so po Žerjavovih besedah dali čas tudi največjima parlamentarnima strankama, da še enkrat razmislita, ali je njuno stališče, ki ga je označil za "šokantno", pravilno.

"Situacija je resna. Veliko energije je bilo vložene, da smo sestavili to vlado. Čez noč to zavreči, bi bilo neodgovorno," pa je razpad koalicije Žerjav komentiral v Odmevih na nacionalni televiziji. Dodal je, da ni nobenih ultimatov, da pa vsi morajo vzeti čas za razmislek, saj "ne bi želel biti tisti, ki mu očitajo, da je povzročili politično nestabilnost," je povedal Žerjav.
Pravi, da bi si želel, da bi rešitve za nastalo situacijo iskali v tej sestavi državnega zbora. "Nisem za predčasne volitve," je pojasnil.

Ocenil je še, da politiki ne znajo sami presoditi, kdaj je čas za umakniti se. "Osebno sem naveličan tega, da moram vseskozi, praktično mesečno, nekoga metati iz politike, ker sam ne zna presoditi, kdaj je pravi čas," je povedal. SLS je pred zelo odgovorno nalogo in v zelo nezavidljivem položaju, Žerjav pa se tudi osebno čuti "blazno odgovornega" za to, kaj se bo v Sloveniji zgodilo v dnevih, ki prihajajo.

SLS se nagiba k menjavi predsednika vlade

Poslanec SLS Roman Žveglič pa je pred odborom SLS napovedal, da bo v svoji razpravi šel v smer, da koalicija ostane taka, kot je, vendar naj SDS predlaga drugega kandidata za premiera.

Pličanič: Aktualno dogajanje ne vpliva na delo vlade

Dogajanje v koaliciji je po seji vlade v odgovoru na novinarsko vprašanje komentiral tudi minister za pravosodje in javno upravo, ki prihaja iz vrst DL, Senko Pličanič. Dejal je, da bo o tem, kakšno je stanje in kako naprej, v soboto odločal svet DL, sam pa dogajanja ni želel komentirati. Je pa v svojem in v imenu finančnega ministra Janeza Šušteršiča povedal, da vlada normalno dela naprej in da aktualno dogajanje nanjo ne vpliva.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk pa je preko družbenega omrežja Twitter sporočil: "Morda bo kdo presenečen, ampak danes na vladi je bilo vzdušje delovno in optimistično."

Erjavec: Na predčasne volitve gremo lahko v ponedeljek

Stranka DeSUS gre lahko po trditvah Karla Erjavca na predčasne volitve, lahko nadaljujejo v koaliciji: "Nas zanima predvsem to, da bi država čim prej izšla iz krize".

Erjavec je pojasnil, da še vedno vztraja na svojem stališču glede ugotovitev protikorupcijske komisije o Janezu Janši in prvaku PS Zoranu Jankoviću. Če očitki Jankoviću in Janši držijo, morata po mnenju Erjavca oba odstopiti.

Na vprašanje, ali bodo v DeSUS počakali na poteze SLS in DL, je Erjavec odgovoril, da čakajo le na poteze predsednika vlade. Sicer pa je prvak DeSUS še pojasnil, da je DeSUS bolj zainteresiran za predčasne volitve kot za tehnično vlado. Ta namreč po njegovem prepričanju nič ne rešuje.

Razkol v DeSUS?

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa medtem ocenjuje, da nove volitve ne bi bile koristne, saj da Slovenija ni v taki zavidljivi situaciji, da bi si volitve lahko privoščili. Politika mora po njegovem mnenju kljub temu, da je na veliki preizkušnji, najti toliko moči in hrabrosti, da bo razrešila položaj.

Sestanek, na katerem bi DeSUS odločal o usodi stranke v koaliciji, pa je po besedah Jurše odvisen od razvoja dogodkov in od Erjavca, ki bo sestanek sklical. Na vprašanje, ali vendarle čakajo, da se še prej kaj zgodi, pa je odgovoril: "V športu je zelo pomembno biti prvi, včasih je pa dobro tudi sodelovati in ni pomembno, če si prvi."

Jurša pravi, da ob vseh zapletih v koaliciji sicer težko ocenjuje, koliko lahko še ostane od t. i. sredinskega trojčka - DL, SLS in DeSUS. Nadaljnji dogodki bodo po njegovem narekovali tudi to. "Če bo koristno za državo, je lahko računati tudi še na trojček, če pa temu ne bo tako, nas ne bo zraven," je dejal.

Komentarjev 7
  • privat 13:25 18.september 2013.

    kako nesposoben??Ali on ne predlaga ukinitev občin?? Potem je on vsekakor več kakor sposoben...to je samo gonja ljudi ,ki bi ostali brez občinskih plač!! GREMO VIRANT!!!

  • Žvižgač 00:10 11.januar 2013.

    Najboljša Žerjavova poteza je njegov napovedan izstop iz politike. On je tipičen Pahorjanski nakladač, popolnoma nsposoben za vsako resno delo. Kaj vidi raja v njem ne vem, ker razen, da dosti utruja po TV nima kaj pokazati v njegovi politični ...prikaži več karieri, razen tega, da je njegov dudek vodil DARS ko je omet v tunelu po avtih padal, sedaj pa ga preganjajo še zaradi drugih finančnih nečednosti. In Žerjal je po njegovo kao prekinil 20 letno SLS ovo lopovščino pri gradnji avtocest.

  • Johnny Smarty 23:33 10.januar 2013.

    Ljimondad ma prav. Naš Žerjav cvili samo ko je vse u "kurzu". Pred tem ga nikoli ni! Ostane nam samo še, da te miličnike (katere je...jo) že leta in leta in so INKASNATI pozovemo, da se nehajo izživljati nad državljani ...prikaži veči in bo Slovenija končno Slovenija z veliko začetnico.iznt?