Slovenija
12 ogledov

Janše, Wolfa in Krkoviča ni bilo

sojenje patria Anže Petkovšek
Na današnjo obravnavo sta sicer prišla le lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen.

Dokazni postopek v zadevi Patria tudi danes poteka v znamenju branja listinske dokumentacije, zaslišanje priče pa je napovedano za prihodnji teden.

Vabljenih na zasližanje ni bilo

Predsednik vlade Janez Janša je prek svojega zagovornika Francija Matoza posredoval opravičilo, da se zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s sejo vlade ter predstavitve proračunskega memoranduma v državnem zboru današnje obravnave ne bo mogel udeležiti.

Poslovnež Walter Wolf je svojemu zagovorniku Andreju Kacu, kot je ta danes pojasnil na sodišču, sporočil, da se zdravi v bolnišnici in čaka na izvide. Od njih pa je odvisno, kdaj bo Wolf lahko prišel na obravnavo.

Na današnjo obravnavo ni bilo niti brigadirja Toneta Krkoviča, ki opravičila ni posredoval. Sodnica je obravnavo kljub temu sklenila nadaljevati, s pomočjo strokovnega sodelavca sodišča pa se je lotila prebiranja zaslišanja poslovneža Hansa Wolfganga Riedla pred sodiščem na Dunaju. Riedl in Wolf sta skupaj s tremi predstavniki Patrie v Avstriji obtožena naklepnega sodelovanja med postopkom pripravljanja javnega razpisa v Sloveniji za nakup 135 osemkolesnih oklepnikov.

"V podkupovanje nisem bil vpleten"

Riedl je na sodišču pojasnil, da z Wolfom sodelujeta že od leta 1985 in je bil poleg slikarja Jureta Cekute edini, ki ga je poznal v Sloveniji. Poleg tega je imel Wolf v Sloveniji dobre kontakte, je še povedal Riedl. Hkrati je Riedl poudaril, da v podkupovanje ni bil nikoli vpleten.

Riedl je med zaslišanjem omenil tudi sestanek, ki se je 1. septembra 2005 zgodil na HSE in so se ga med drugim udeležili Zagožen, Črnkovič in Krkovič. Na tem sestanku naj bi beseda tekla o izboru lokalnega partnerja za izdelovalca oklepnikov. V avstrijski obtožnici pa piše, da je bil sestanek namenjen predvsem dogovoru o tem, kako se bo razdelila provizija, ki jo bo izplačala Patria. Krkovič se je na sestanku po Riedlovih besedah zadržal le okoli 15 minut.

Krkovič in Črnkovič sta sicer v svojih zagovorih razložila, da se je Krkovič na HSE znašel bolj po naključju, saj je bil s Črnkovičem dogovorjen za kosilo. Črnkovič je pojasnil, da je bil pobudnik sestanka on, ampak ne zaradi lobiranja oziroma obljubljanja nagrad. Krkovič pa je pojasnil, da vsebine sestanka sploh ni razumel, saj je ta potekal v nemščini, on pa nemško ne govori. Dodal je, da to sploh ni bil sestanek, ampak "bežno srečanje".

Za prihodnji ponedeljek je napovedano nadaljevanje zaslišanja predstavnika Patrie za Slovenijo Reija Niittynena.

Komentarjev 3
  • dragec 13:46 23.oktober 2012.

    Normalno, tako delajo nekatera sodišča (sodišča v sloveniji)!!!

  • zavesten 19:32 22.oktober 2012.

    sodišča delajo samo zato da imajo plačo in nič druga.so popolnoma nesposobna karkoli druga naredit saj vse sodnice in sodniki čakajo svojo penzijo na vikendih v hrvaškem,slovensko sodstvo je poden od dna,skorumpirano 80 procentov saj vedo da je sistem in ...prikaži več ustava pisana njim...in bo prišel čas ko vas bomo našli...hrvatija je mala,ne bodo vas zaščitili glede na to kaj ste ...

  • Lavdan 15:58 22.oktober 2012.

    Ne vem zakaj bi sploh prišli, če jih nihče ne rabi. Če bi jih rabili bi jih zjutraj ob sedmih doma čakali policaji, potem pa sami ali s silo bi morali priti. Tako pa sodišče samo sebe smeši.