Slovenija
54 ogledov

"Janšev tvit je obsojanja vreden in pika"

Janez Janša Profimedias
Programski svet RTVS je razpravljal o spornem tvitu predsednika SDS. Sprejet je bil sklep, da sovražni govor Janše ni opravičljiv.

Jelka Stergel, prvopodpisana pod zahtevo svetnikov o razpravi glede tvita Janeza Janše, je dejala, da se je programski svet dolžan odzvati na takšne žalitve. Svetniki po njenih besedah v dobro javne radiotelevizije ne smejo dopustiti, da politik na način spolne diskriminacije posega v avtonomijo medija. Tvit je označila za zavržen napad, ki se poslužuje zmerjanja žensk, novinark.

Da je tvit popolnoma neprimeren se je strinjal tudi predsednik programskega sveta Mitja Štular. Ob tem pa poudaril, da bi morali svetniki več energije vložiti v zagotavljanje novinarske profesionalnosti na RTVS, kot pa v takšne in podobne zapise politikov, še posebej v primeru, če s profesionalnostjo ni vse tako, kot bi moralo biti.

Preberite tudi:

Ciril Baškovič se je strinjal s stališčem Stergelove, da tvit, ki žali novinarki RTVS, nujno terja odziv programskega sveta. Drugačnega mnenja je bil Andrej Aplenc, ki je dejal, da ukvarjanje sveta z Janševim tvitom kaže na politično dvoličnost. Spomnil je na Majdo Širca, ki je po njegovih besedah v času, ko je bila ministrica za kulturo, celoten RTVS označila za javno hišo, pa se ni zgodilo ničesar.

"Janšev tvit je obsojanja vreden in pika," pa je ocenil Sašo Hribar. Kljub temu je po njegovih besedah nesmiselno tvitu nameniti celotno sejo programskega sveta nacionalne RTV hiše, saj je s tem avtor tvita dosegel ravno to, kar si je želel. Direktorica Televizije Slovenija (TVS) Ljerka Bizilj je Janšev tvit označila za "nesprejemljivo izrazoslovje".

Novinarki ga tožita

Novinarka TV Slovenija Eugenija Carl in urednica dnevnoinformativnih oddaj na TVS Mojca Šetinc Pašek sta vložili zasebno kazensko tožbo zoper Janšo zaradi razžalitve.

Janša je namreč 21. marca tvitnil: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan."

To vsebino je tvitnil po tistem, ko je Carlova poročala, da so se med člani Facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami.

Komentarjev 18
  • prrotti 10:57 19.april 2016.

    na spletu podpišite peticijo za ukinitev RTV naročnine, TA RUEĆA BO KMALU NZGODIVINA, GREMO NA REFERENDUM

  • Papaja Popi 09:20 19.april 2016.

    Novinarka pove Kalimerotu kar mu gre,http://klip.si/video-novinarka-pove-jansi-svoje-3193

  • mrki 09:11 19.april 2016.

    Programski svet RTVS je razpravljal o spornem tvitu predsednika SDS. Sprejet je bil sklep, da sovražni govor Janše ni opravičljiv.------------------Kdaj bo programski svet sprejel odločitev da LAŽI njihovih pesstitutk ni sprejemljiv in PIKA !??