Slovenija
13 ogledov

Pogovori se nadaljujejo

Danilo Türk in Zoran Janković Bobo
Dan po neizvolitvi Zorana Jankovića za predsednika vlade se nadaljujejo pogovori, kako naprej. Virant bil pri Türku. Tujina pa nejeverno opazuje.

Po  včerajšnji nepotrditvi kandidata za mandatarja Zorana Jankovića v parlamentu, sta se danes že sestala predsednik države Danilo Türk in predsednik državnega zbora Gregor Virant. Z informacijami so bili v predsednikovem uradno zelo skopi: Türk in Virant sta se pogovarjala o "nadaljnjih postopkih, ki so potrebni za oblikovanje vlade".

V uradu so sicer v stalnem stiku s  s parlamentarnimi strankami in se dogovarjajo o ustreznem terminu novega kroga posvetovanja o kandidatu za mandatarja.

Prekinjena partija

V Sloveniji je pri oblikovanju vlade prišlo do "prekinjene partije", je zapisal Neue Zürcher Zeitung. Časnik kritično ocenjuje razmerja v parlamentu, za katerega smo imeli volitve v začetku decembra prav zato, da bi dosegli jasna politična razmerja. Le tako bi lahko sprejeli nujno potrebne varčevalne ukrepe, navaja tedanji razlog švičarski časnik.

SDS se bo usklajeval naprej

Predsednik SDS Janez Janša je v sredo v izjavi po glasovanju v državnem zboru napovedal, da bodo nadaljevali notranja usklajevanja med strankami, ki so parafirale njihov predlog koalicijske pogodbe. Ob tem pa je izpostavil, da stranka ne bo predlagala mandatarja, če ne bo pred tem imela podpisane koalicijske pogodbe.

Predsedniki SDS, NSi, SLS in Liste Virant so se sicer že v sredo zvečer sestali v državnem zboru. Dogovorili so se, da bodo skupni predlog koalicijske pogodbe poslali DeSUS-u in SD z vabilom za širše usklajevanje.

Tujina kritična do povolilnih razmer

Politične turbulence v Sloveniji še naprej onemogočajo boj proti krizi, brez vlade pa se podaljšuje agonija gospodarstva, so zapisali pri avstrijski tiskovni agenciji APA. Slovenija je tri mesece in pol brez vlade s polnimi pooblastili, poudarjajo. Zapisali so, da "v mali državi, članici območja evra, ki mora nujno oživiti gospodarstvo in konsolidirati javne finance", še ni videti konca politične krize.

Po njihovi oceni se oblikovanje vlade prelaga še najmanj za teden dni. Po črnem scenariju pa lahko pride celo do novih predčasnih volitev. Avstrijski avtorji so neposredni do slovenskih politikov, ki da so preslišali številna opozorila in si vzeli čas za merjenje moči. Račun za politično negotovost pa po navedbah agencije APA medtem izstavljajo mednarodni finančni trgi, izključena niso niti nova znižanja bonitetnih ocen.

Komentarjev 2
  • 1111 15:34 12.januar 2012.

    Janša bi prodal tudi Urško, samo da dobi mandat...

  • mukotrpni 14:19 12.januar 2012.

    plin.......!