Slovenija
2421 ogledov

Janševa vlada dosegla svoje: Veselinovič odstopil kot direktor STA

Bojan Veselinovič Saša Despot
Direktor STA Bojan Veselinovič je sporočil, da so bili pogovori z direktorjem vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Urošem Urbanijo glede pogodbe o javni službi za leto 2021, ki so se zvrstili po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja, neuspešni. Hkrati je nadzornike STA obvestil, da z današnjim dnem odstopa s funkcije direktorja STA.

Veselinovič in Urbanija sta se na sestanku pri Pahorju dogovorila, da agencija in Ukom nadaljujeta pogajanja glede pogodbe o opravljanju javne službe STA.

Pahor je po pogovoru ugotovil, da sta oba direktorja pripravljena nadaljevati dialog, oba sta po njegovih besedah tudi soglašala, da se bosta vzajemno in iskreno potrudila za takšne dopolnitve osnutka pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021, "da jo bosta lahko v kratkem, v razumnem roku podpisala in tako poskrbela za ureditev vprašanja rednega financiranja STA".

A kot kaže so bili sestanki med vodstvoma STA in Ukom neuspešni. STA sicer že več kot 270 dni opravlja svoje delo brez plačila.

Veselinovičevo izjavo v nadaljevanju objavljamo v celoti.


"Odstopam.

Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že  273. dan.

Vrhovno sodišče je nedvoumno povedalo, da je država po zakonu dolžna mesečno plačevati za javno službo STA. To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami.

Rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, sta očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade. Sprejela je uredbo o STA in na skupščini STA še sklepe, s katerimi  je odložila začetek celovitega financiranja STA, ki je nesporno po zakonu njena obveza. Uredba  postavlja temelj za takšno pogodbo, ki bi nasilno spremenila uspešen poslovni model STA, zmanjšala našo tržno dejavnost, prihodke in s tem število zaposlenih. In predvsem: prikrila bi do zdaj neplačan dolg do STA, ki ga država dolguje na podlagi zakona. Uredba nikoli, sploh pa ne v obdobju pred koncem junija, ko je začela veljati, ne more biti podlaga za takšno pogodbo, ki bi pogojevala višino in način obračunavanja nadomestila po principu štetja fotografij in novinarskih prispevkov ter predpisovala njihove dolžine v odstavkih. Rešitev pa je na dlani: plačilo na osnovi zakonskih obveznosti.

Pri teptanju novinarske avtonomije ne bom nikoli sodeloval.

Verjamem, da bodo z mojim umikom nastale razmere, ko se bo še dodatno izbistril odnos vlade do STA. V osnovi je pri sporu vlade z STA ves čas šlo za njen odnos do neodvisnosti medijev in za poskus podrejanja agencije. Če bo STA vztrajala pri svojih zahtevah, bo nedvomno uspela na sodišču in bo vlada najkasneje takrat poplačala svoj dolg.

Ponosen sem na delo, ki smo ga opravili z ekipo STA. Dobro smo delali. O kakovosti našega dela govori predvsem zaupanje, ki si ga je z visokim profesionalizmom vseh ekip, uredniške, novinarske, tehnološke in tudi poslovodne, pridobila STA pri svojih poslovnih partnerjih in uporabnikih naših storitev v zadnjih desetih letih.

O kakovosti pričata tudi ugled STA v mednarodnem prostoru, na prav poseben način pa še posebej podpora, ki so nam jo izkazali državljani z donacijami, zato da bi uspeli v svojem boju za preživetje STA. Za njihovo podporo, ki je izraz širše družbene zahteve po spoštovanju vladavine prava in svobode medijev, je sedanja ekipa STA še posebej hvaležna. To ji daje novo moč, potrditev in veljavo. V čast mi je bilo biti njen del."

 

 
Komentarjev 21
  • b33ab25186006cead7364298e6e8c765c70692f1 10:35 01.oktober 2021.

    Dolgo časa je stric vztrajal in teptal svoje kolege na STA... .Vzrok? Visoka plača.

  • Dusan12 09:22 01.oktober 2021.

    Pri Odlazku bo delal red, tja ga pošiljajo pregreti komunisti, a ne Milan

  • Stane Adamič 09:41 30.september 2021.

    To kar je delala STA je bilo plačano iz proračuna, taiste novice so še enkrat prodajali na trgu??? In potem ga nekateri ščitite, pa to je kriminal kar je delal.