Slovenija
15700 ogledov

Nova zaušnica Janezu Janši

Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik vlade Robert Golob je na Gregorčičevi 20 prevzel posle od dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše.
Upravno sodišče je pritrdilo mnenju Informacijskega pooblaščenca, da bi moral Generalni sekretariat Vlade RS posredovati dve mnenji.

Upravno sodišče RS je s sodbo pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu (IP), da bi moral tedanji Generalni sekretariat Vlada RS prosilcu kot informacijo javnega značaja posredovati dve mnenji Službe Vlade RS za zakonodajo - o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leto 2021 in 2022 in predlogu Zakona o debirokratizaciji. 

Informacijska pooblaščenka je odločitev sodišča pozdravila, "saj je v demokratični družbi nujno in legitimno, da ima javnost vedno zagotovljen podroben vpogled v pripravo zakonskih rešitev".

"Generalni sekretariat Vlade RS sploh ni utemeljil, kakšna škoda oziroma motnje bi lahko nastale z razkritjem teh mnenj. Sodišče je sledilo IP, da prost dostop do mnenj ne bi v ničemer posegel v možnost kritičnega in inovativnega razmišljanja vlade, saj gre za strokovna stališča. Oba dokumenta je namreč pripravila vladna služba, katere osnovna skrb in odgovornost je, da so predpisi ustavni in zakoniti, notranje skladni, ljudem razumljivi in učinkoviti. Gre torej za strokovni pravni mnenji in ne za interno, politično komunikacijo. Mnenji predstavljata uradno strokovno stališče te službe in ne stališča ali političnega razmišljanja vlade," so sporočili iz urada informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik

V uradu so poudarili, da "skrivanje" informacij lahko vzbuja dvom o zakonitosti predpisa in legitimnosti celotnega postopka odločanja. Seznanjenje javnosti z informacijami v vseh fazah sprejemanja predpisov krepi zaupanje državljanov v državne institucije in predpise. Nasprotno pa lahko "skrivanje" informacij vzbuja dvom o zakonitosti predpisa in v legitimnost celotnega postopka odločanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • lojs 16:22 02.september 2022.

    treba je biti natančen, pogledal sem https://fran.si/ ... priporočam, zato, da smo bolj natančni ... no in zaušnica, piše da je "udarec, navadno s plosko roko po licu" , med drugim ... torej nekoga z roko klofniš po ksihtu ... ...prikaži več ne vem zakaj se moramo kloftat, lepa beseda je premalo očitno ... lepooo jee v naši domovini biitii sklan (sicer razklan, ampak ne štima ritem)

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 14:46 02.september 2022.

    Kakšna zaušnica neki??? Tej svinji od Janše bi morali dati eno močno na njegov usrani gobec!

  • Matjaž Kotnik 12:10 02.september 2022.

    jeb m tii zaušnico u glavo, nendertalec.