Slovenija
38 ogledov

Janševi izgubili še dve sodni bitki

Janez Janša po sojenju Anže Petkovšek
Upravno sodišče že drugič zavrnilo Janeza Janšo, njegova SDS pa je po Delu zdaj izgubila še proti novinarju.

Novinarju časopisa Delo Dejanu Karbi zaenkrat ne bo treba plačati 50 tisoč evrov. Toliko je namreč od njega zahteval predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša s tožbo, v kateri Karbi očita, da je leta 2009 s svojimi članki o koruptivnem nakupu vojaških oklepnikov Patria namenoma lagal in s tem škodoval SDS oziroma njenemu ugledu.

Tožbeni zahtevek neutemeljen

Ljubljansko okrožno sodišče, ki je razsojalo o SDS-ovi tožbi proti Karbi, je namreč SDS zavrnilo. Ocenili so, da SDS s tožbo ni ponudila zadostnih, utemeljenih oziroma prepričljivih argumentov o škodi, ki naj bi jim jo povzročil Karba, zato jim njegove odškodnine niso prisodili. Namesto tega so SDS naložili, naj plača za dobrih 2.200 evrov sodnih stroškov, ki so nastali v tem postopku.

"Takšno sodbo je bilo pričakovati. Mislim, da bi bilo prav, da se stranka SDS in njen šef Janez Janša vsaj malo zamislijo nad ponovnim porazom. Težava očitno nismo raziskovalni novinarji, ampak morda je vendarle težava v njih samih," ob dobljeni prvi sodni bitki v pravdanju z SDS meni Karba.

Sodba sicer še ni pravnomočna, SDS se bo najverjetneje pritožila in poskusila na višjem sodišču doseči razveljavitev te sodbe.

SDS je enako pot ubrala že lani, ko je izgubila tudi tožbo proti Delu in ostala brez 300 tisoč evrov odškodnine ter javno opravičilo. Okrožno sodišče je o tej tožbi od leta 2010 do zdaj odločalo že dvakrat. Prvič je SDS-u delno pritrdilo in Delu naložilo 10 tisoč evrov odškodnine ter opravičilo. Potem, ko je višje sodišče po pritožbah SDS in Dela to sodbo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje, je okrožno sodišče spet enako razsodilo v korist SDS-a. A je to sodbo višje sodišče lani nato razveljavilo. SDS zdaj zahteva razveljavitev sodbe še pred vrhovnim sodiščem, kjer odločajo o njihovi zahtevi za revizijo.

Janšo pregledali zakonito

Šefa SDS Janšo pa je zdaj zavrnilo tudi upravno sodišče. Tja je namreč vložil tožbo, s katero želi izpodbiti poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pri Janši ugotovilo sporno premoženjsko stanje. Janša KPK s tožbo očita, da so nadzor in pregled njegovega premoženja izvedli nezakonito. Upravno sodišče je zdaj presodilo, da je KPK pri svojem delu povsem spoštovala zakon in da Janši v postopku niso kršili nobenih pravic. Tokrat je upravno sodišče Janšo sicer zavrnilo že drugič. Potem, ko je tožbo Janše zavrnilo prvič, je vrhovno sodišče ugodilo Janševi pritožbi in sodbo upravnega sodišča razveljavilo ter odredilo naj se o tožbi odloča še enkrat. 

"V ponovljenem sojenju je upravno sodišče razsodilo, da tožba Janeza Janše zoper KPK ni utemeljena, in jo je že drugič zavrnilo," pravijo na KPK.

Komentarjev 2
  • mrki 08:57 17.julij 2014.

    spoštovani novinarčki ! upam da bo v bodočnosti nekdo napisal nekaj sočnih lažnjivih karakteristik o vas in vaših bližnjih in da boste poten izgubili sodne bitke !!

  • pjosko 08:20 17.julij 2014.

    oiei spet bojo nergali cez vse in pocez..ueueueueueueue..vrtec