Slovenija
10095 ogledov

Janševi sodelavci vendarle popustili pritiskom, a le 'začasno'

vlada janez janša brdo seja vlade Vlada RS
Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da bodo poravnali zakonske obveznosti, ki jih imajo do Slovenske tiskovne agencije (STA).

"Na podlagi sporočila evropske komisarke Margrethe Vestager, ki ga je Urad vlade za komuniciranje prejel 13. januarja 2021 in ki nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije glede nakazila državne pomoči za STA, je bilo danes začasno, do dokončne odločitve Evropske komisije, odobreno izplačilo v okviru določb PKP7," so sporočili iz Ukoma, ki ga vodi Uroš Urbanija.  

Spomnimo, STA kljub določilom sedmega protikoronskega zakona že 43. dan ostaja brez plačila za izvajanje javne službe. Po oceni Ukoma je financiranje STA s protikoronskim svežnjem vprašljivo glede skladnosti s pravili EU o konkurenci, zato bodo za oceno skladnosti prosili Evropsko komisijo.

Kot so v Ukomu napovedali danes, bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.

Po ustavitvi financiranja izvajanja javne službe STA s strani vladnega urada za komuniciranje je namreč DZ konec decembra potrdil sedmi protikoronski zakon, ki je posegel tudi v zakon o STA. Na predlog koalicijske SMC so v izogib različnim interpretacijam vanj vnesli določbo, po kateri se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Kot so takrat zapisali na Ukomu, je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči.

Ukom je sicer zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. K sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letošnje leto ni pristopil.

Služba vlade za zakonodajo je že pred časom ugotovila, da bi ustavitev financiranja STA in posledična ustavitev javne službe STA pomenila nezakonito stanje. Sedmi protikoronski zakon, s tem pa tudi omenjena določba o izplačilu sredstev STA, sta sicer začela veljati zadnji dan lanskega leta, sedemdnevni rok za poplačilo zaostalih terjatev STA do vlade se je tako iztekel.

Predstavniki vodstva, uredniški kolegij, svet delavcev, zastopstvo in sindikat novinarjev STA menijo, da je vladino nespoštovanje sedmega protikoronskega zakona, ko v roku ni poravnala zaostalih finančnih nadomestil STA za opravljanje javne službe, poraz pravne države. Prepričani so tudi, da Ukomovo iskanje mnenja o izplačilu na Evropski komisiji pomeni le zavlačevanje in finančno izčrpavanje STA.

Prepričani so bili, da bi morala vlada ne glede na informacijo o iskanju mnenja Evropske komisije do njene odločitve zagotoviti nemoteno financiranje STA. "To namreč ne more biti razlog za prekinitev financiranja in neplačevanje opravljenega dela, saj zakon o STA še vedno velja in to obveznost nalaga vladi," so zapisali.

Spomnili so, da je STA že 43. dan brez plačila za delo, ki ga opravlja kljub prekinjenemu financiranju, posledice takšnega ravnanja pa "so lahko ustavitev izvajanja javne službe STA in prenehanje delovanja nacionalne tiskovne agencije". Ob tem opozarjajo, da bi to pomenilo izjemen izpad obveščanja javnosti o dogajanju v Sloveniji in po svetu, posledično pa velik udarec za podobo demokratične Slovenije.

Presoja Evropske komisije o spremembi financiranja STA s PKP7 po oceni odvetnice Nataše Pirc Musar ni bila potrebna, saj ne gre za državno pomoč, še manj pa za upravno razmerje. Upravno razmerje oz. postopek je zgolj izbira izvajalca javne službe, če ta ni določen že z zakonom. Ko je subjekt izbran, pa vse sodi med pogodbena razmerja.

 

Komentarjev 6
  • romy 14:27 14.januar 2021.

    Bravo vlada,še na mnoga leta...red mora enkrat zavladat..

  • Miran Kušar 13:05 14.januar 2021.

    Ni samo STA javna agencija, ki si je zlobirala zakon, da so jo davkoplačevalci dolžni financirat, ogromno je takih javnih agencij in institucij v Sloveniji. Med njimi je tudi RTV Slovenija, ki prisilno zaračunavajo rtv naročnino, tudi takim upokojencem z ...prikaži večz manj kot 300 evrov pokojnine, sami si pa delijo po par tisoč evrov plače in moralizirajo v svojih oddajah. Cinizem na višku!

  • rozi6 12:30 14.januar 2021.

    Ta agencija, kakor tudi nekatere druge, morajo na trg in si tam pridobiti denar, ne pa, da se napajajo z državnim - pardon, našim denarjem. Tako je v razvitem svetu.