Slovenija
5447 ogledov

Janševim favoritom kaže zelo dobro

Janez Janša Profimedia
Evropska skrajna desnica pričakuje uspeh na evropskih volitvah.

Predstavniki evropskih skrajno desnih strank iz skupine Identiteta in demokracija (ID) napovedujejo uspeh skrajne desnice na evropskih volitvah prihodnje leto. Gre za skrajno desno stranka, možnost sodelovanja je nedavno omenjal tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. 

Identiteta in demokracija (ID) je z 62 od skupno 705 evroposlancev v sedanjem sklicu Evropskega parlamenta na šestem mestu, glede na trenutne javnomnenjske raziskave pa bi lahko postala četrta najmočnejša politična skupina.

"Naš cilj je postati vsaj tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, za Evropsko ljudsko stranko in socialisti, in dobiti odločilno vlogo," pravi podpredsednik italijanske vlade in vodja desne Lige Matteo Salvini.

Po volitvah obljubljajo preureditev unije, strožji pristop do širitve EU ter ublažitev okoljskih ukrepov za zaščito delovnih mest in industrije. Nasprotujejo tudi načrtom Bruslja, da bi v EU z letom 2035 prepovedali motorje z notranjim izgorevanjem in trdili, da bodo nova pravila uničila evropsko industrijo ter na koncu koristila kitajskim proizvajalcem električnih vozil. "Drugačna Evropa brez socialistov na čelu je mogoča in jo potrebujemo," pravi Salvini. 

Enotni glede migracij, neenotni glede Ukrajine

Predsednik francoske skrajno desne stranke Nacionalni zbor Jordan Bardella je na srečanju v Firencah požel aplavz za izjavo, da Evropa ne more postati hotel s petimi zvezdicami za migrante, priseljevanje pa povezal z nasiljem.

"O glavnih dokumentih v Evropskem parlamentu odločajo tri skupine, EPP, SD in Renew. Čeprav ne gre za formalno koalicijo, so vse tri proevropsko usmerjene, medtem pa skrajna levica in skrajna desnica gradita na populizmu, na nacionalnem egoizmu in zato je vprašanje prihodosti politike EU, če bi te skrajnosti prevladovale," opozarja Ljudmila Novak. 
 

Enotni so glede kritik islama, razhajali pa so se glede vojne v Ukrajini. Sopredsednik nemške Alternative za Nemčijo (AfD) Tino Chrupalla je nasprotoval zahodnim sankcijam proti Rusiji in trdil, da te bolj škodujejo evropskemu kot ruskemu gospodarstvu. Salvini, ki je nekdaj veljal za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, pa je poudaril, da je njegova stranka jasno podprla vse ukrepe za obrambo Ukrajine.

Komentarjev 18
  • optimist11 20:24 04.december 2023.

    JJ -NE. NSI oz. Logar -DA

  • bobubob 17:10 04.december 2023.

    Naj se še (do)cepi, je zdravo. Potem pa naj gre vozit NATO avion na rusko mejo.

  • Avatar Leon
    Leon 17:02 04.december 2023.

    Fascisti carogne tornate nelle fogne .