Slovenija
18471 ogledov

Janševim ministrom več deset tisoč evrov odškodnine, ker niso mogli na dopust

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
50 funkcionarjem je bilo skupno neupravičeno izplačanih skoraj četrt milijona evrov nagrad.

Vlada Janeza Janše je po volitvah izplačala skupaj 50 ministrom in drugim visokim funkcionarjem odškodnine za neporabljen dopust, ki so dosegle višino tudi med 10 in 14 tisoč evrov. Dejansko gre za nagrade, saj so se lahko funkcionarji sistematično prijavljali, razkriva Mladina.

Formalno je šlo za odškodnine za izplačani dopust, utemeljene na podoben način, vse odločbe pa je izdala vladna komisija za administrativne zadeve pod vodstvom Zvonka Černača (SDS).

Zloraba zakona, ki ni namenjena funkcionarjem

Za ministre, državne sekretarje, direktorje direktoratov in kabinetne svetovalce vlade Janeza Janše namreč zakon o delovnih razmerjih, ki določa nadomestilo zaradi neizkoriščenega dopusta, v izrednih okoliščinah ne velja, so pa upravičeni do drugih bonitet. Po prenehanju funkcije lahko namreč zaprosijo za nadomestilo plače v višini 80 odstotkov plače, prejemajo pa ga lahko do enega leta. Šest nekdanjih ministrov in še več nekdanjih državnih sekretarjev se je za to tudi odločilo.

Najvišjo odškodnino je med 50 funkcionarji prejel gospodarski minister Zdravko Počivalšek, in sicer 14.700 evrov za 55 dni neizkoriščenega dopusta v letih 2021 in 2022. Vladna komisija je odločitev utemeljila, da Počivalšek iz objektivnih razlogov ni mogel na dopust, ker je pripravljal protikoronske ukrepe, interventno zakonodajo in sodeloval pri predsedovanju EU.

Drugo najvišjo odškodnino je prejela šolska ministrica Simona Kustec, za 54 dni neizrabljenega dopusta je prejela 13.400 evrov bruto.

Sledijo okoljski minister Andrej Vizjak s 12.000 evri za 46 dni neizkoriščenega dopusta in notranji minister Aleš Hojs s 10.100 evri za 38 dni neizkoriščenega dopusta. Med prejemniki se znajdejo tudi Mark Boris Andrijanič, Boštjan Koritnik, Andrej Šircelj, Jelko Kacin, Franc Kangler, Simon Zajc in drugi.

Za izplačilo se ni odločil nekdanji zdravstveni minister Janez Poklukar.

Kot še piše Mladina, je vlada za izplačilo odškodnin sprejela posebno uredbo na seji vlade. Skupno so med funkcionarje podelili skoraj četrt milijona evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • sam1 12:53 16.julij 2022.

    Vsakič,ko ga zagledam,vem,da je vpleten v kakšno afero .....

  • leonardo 07:36 16.julij 2022.

    Zanima me predvsem eno. Ali bodo ta denar vrnili. Kot vem, se plača dopust ( v redkih primerih) če ga res nisi mogel izkoristiti. In pa ja. Dopust je plačan kot delovna ura. Torej od kje 19.000.?Ali mu je pripadal ...prikaži več dopust za 4 mesece ležanja v senci?

  • Jonsnow 06:21 16.julij 2022.

    Sami poštenjakarji,najbolj glasni okol ljudi k čez mesec ne pridejo tud z socialnimi transferji,za svojo rit pa ni panike!!!znajo samo krast,pol pa v dobre plačane javne službe....kdaj bomo,oziroma bo že kdo naredil red v tej kvazi državi🌞