Slovenija
3 ogledov

Janši bodo začeli soditi maja

Janez Janša Saša Despot
Janša bo moral 12. maja na sodišče zaradi domnevne žaljive obdolžitve Francija Perčiča.

Franci Perčič kot zasebni kazenski tožilec Janeza Janšo preganja zaradi očitkov o Perčičevem sodelovanju z Udbo.

Janši so vabilo na predobravnavni narok vročili, ker ga pa danes na sodišče ni bilo in je podal ugovor zoper obtožbo, je sodnica Helena Vidic Bizjak štela, da krivde ne priznava. Sodnica je glavno obravnavo razpisala čez dva meseca.

Perčič med drugim kot pričo v sodnem postopku predlaga izvedenca družboslovne oziroma zgodovinske stroke, ki bi pojasnil, kaj je bila Udba, njene pristojnosti in čas njene ukinitve. To bo po mnenju tožilca pokazalo, da so bile Janševe trditve absurdne, saj bi potemtakem bil Perčič sodelavec Udbe pri 13 oziroma 14 letih, ko je bila Udba ukinjena.


Matoz meni, da so dejstva neizpodbitna

Janšev zagovornik Franci Matoz pa pravi, da je splošno znano dejstvo, da se je kot pripadnike Udbe označevalo tako tiste v Udbi kot Službi državne varnosti, ne glede na spremembo imena. Omenil je tudi ugotovitev v neki sodbi mariborskega višjega sodišča, da oznaka udbovec ne more biti žalitev, če je bila to nekoč legalna organizacija. In nekdo se ne more počutiti prizadetega, če je takrat bil v službi te organizacije, je Matoz po predobravnavnem naroku povedal novinarjem.

Matoz kot pričo predlaga zaposlenega v arhivu, ki bo potrdil, da je zapis na nekem mikrofilmu, v katerem se omenja Perčiča kot sodelavca Udbe, avtentičen. Dejstva so po njegovem mnenju neizpodbitna.

Očitki tudi drugje

Očitkov, zaradi katerih Perčič preganja Janšo, ni izrekel le Janša sam, temveč so se pojavili tudi na spletni strani SDS v člankih z naslovom Maske padajo in Perčičmeter, objavljenih oktobra 2008 oziroma junija 2009. Perčič je zato vložil tudi tožbo na pravdni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča in bil na prvi stopnji tudi uspešen, a je višje sodišče sodbo neuradno razveljavilo. Za danes je na Okrožnem sodišču v Ljubljani že razpisana obravnava.

SDS je Perčiča označila za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe", povezala ga je z "velikim pokom" (afero Patria), sodelovanjem pri aferi Depala vas in zavlačevanjem v stečajnem postopku Elana.

Komentarjev 1
  • dragec 12:33 03.marec 2014.

    Čim hitreje, da potrdijo obsodbo na prvi stopnji.