Slovenija
0 ogledov

Janši na Morsu predstavili težave

Sprejem Janše z vojaškimi častmi
1/6
Anže Petkovšek
Predsednik vlade Janez Janša je danes prvič v tem mandatu obiskal ministrstvo za obrambo (Mors) in se tam srečal z ministrom Alešem Hojsom ter predstavniki ministrstva in Slovenske vojske.

Premier Janez Janša je pojasnil, da so ga predstavniki obrambnega ministrstva in Slovenske vojske danes seznanili s stanjem v teh organizacijah. Prav tako so mu po njegovih besedah predstavili težave, s katerimi se srečujejo v obdobju, ko je Slovenija kot članica Nata zaradi ekonomske situacije, v kateri se je znašla, prisiljena popravljati svoje načrte in obljube, ki jih je dala zavezništvu.

Vojska bo hujšala

Beseda je tekla o tem, kako nekatere cilje, ki bi jih morali uresničiti v prihodnjih dveh letih, prestaviti v prihodnja leta, kako se uskladiti z zavezništvom in kako ravnati doma, da bo Slovenija kljub vse manjšemu prispevku v obrambni proračun še naprej enako varna. Zato so spregovorili o morebitnih rezervah in o ukrepih, da bi Slovenska vojska postala "bolj vitek in pomlajen sestav", je povedal Janša.

Sogovorniki so se dotaknili tudi predvidene reorganizacije Slovenske vojske, ki jo je pred dnevi napovedal obrambni minister Aleš Hojs in s katero želijo na ministrstvu izboljšati strukturo vojske, ohraniti njeno sodelovanje v Natu, obenem pa zamejiti število pripadnikov glede na sredstva, namenjena obrambi. Janša je ocenil, da so cilji teh sprememb realni, prav tako je prepričan, da jih je ekipa na ministrstvu sposobna uresničiti. "Gre za to, da z manj sredstvi naredimo več," je pojasnil premier.

Manj sredstev, manj zaposlenih

"Naš problem je v tem, da je vedno manj sredstev, s katerimi razpolagamo, da vedno manj teh sredstev zberemo in da so možnosti našega zadolževanja vse bolj omejene," je opozoril.

"To seveda ne pomeni, da je treba zmanjšanje sredstev za stroške dela oziroma mase za plače prevesti v tolikšen odstotek manj zaposlenih," je poudaril Janša. Ponekod možnosti
zmanjševanja zaposlenih niti ni, so pa druge rezerve. In odkar je vlada predlagala proračunske dokumente in je jasno, da bo to treba narediti, se rezerve po besedah premiera resno iščejo. "V zadnjih treh letih se pač niso," je še dodal Janša.

Komentarjev 4
  • trojka 08:19 17.oktober 2012.

    hahahah, lahko pa gospod J. prinese najprej tisto orožje izpred 20 let ali pa vsaj denar ki ga je s preprodajo pokasiral. Z Patriami pa lahko potem banke dokapitalizira...

  • bober123 20:17 15.oktober 2012.

    Vaš komentar smo izbrisali, ker ni bil v skladu s Kodeksom komentiranja. Uredništvo zurnal24.si

  • Oxxo 19:55 15.oktober 2012.

    Aleš Hojs je sramota in največja polomija za MORS! Uničil bo še tisto, kar je ostalo zdravega in delovnega jedra. Možak pojma o pojmu nima... Iz vodovoda in avtocest vodit vojsko???? To je mogoče samo in izključno v Sloveniji!