Slovenija
49532 ogledov

Janši očitajo prirejanje videoposnetka

Janez Janša Epa
V sindikatu opozarjajo na "manipulacijo globoko pod ravnjo funkcije predsednika vlade"

"Janez Janša se je s prirejanjem videoposnetka vnaprej namenil utišati kritična stališča sindikata o napakah, ki jih oblast dela na področju vzgoje in izobraževanja," so v izjavi za javnost zapisali v glavnem odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (GO SVIZ).

Kot so dodali, so članice in člani najvišjega organa sindikata med kongresoma ugotovili, da se ob poročanjih o sestanku ustvarja napačen vtis, da je bil tisti, ki je zahteval, da se delo v vrtcih in šolah obnovi že prihodnji teden, SVIZ, ne pa ministrica za šolstvo Simona Kustec, "ki je v imenu vlade to obnovitev napovedovala". Zatrdili so, da se sicer strinjajo s čimprejšnjo obnovitvijo dela v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, a zahtevajo, da stroka pred tem poda oceno, ali je to varno.

Sindikat obenem "z ogorčenjem obsoja pritlehno manipulacijo, ki si jo je na včerajšnjem sestanku s prikazom le izbranega dela videoposnetka, na katerem sicer glavni tajnik sindikata sarkastično izpostavlja hipokrizijo oblasti pri sprejemanju ukrepov, privoščil predsednik vlade Janez Janša".

Kot so pojasnili, naj bi za sestanek, ki ga je sklical sam in nanj povabil tudi predstavnika sindikata, predsednik vlade pripravil "zmanipulirani posnetek, da bi diskreditiral do vlade kritična stališča sindikata". Menijo, da Janša ni zavrnil očitkov o napakah, temveč se je raje odločil "utišati kritična stališča z omenjeno nesprejemljivo manipulacijo".

"Vsi, ki so si omenjeni videoposnetek ogledali v celoti in dobronamerno, razumejo, da glavni tajnik SVIZ v njem na sarkastičen način izpostavlja hipokrizijo oblasti, ki govori eno, drugo pa dela, ki sprejema ukrepe, sama pa se jih ne drži."

Glavni odbor SVIZ

Pojasnili so, da je v času nastanka posnetka SVIZ opozarjal na težave učiteljev in učiteljic, ki so takrat morali z masko komunicirati z učenci, a da niso nikoli zahtevali, naj učitelji mask ne nosijo.

"Bistveno je tudi vedeti, da je izpostavljeni videoposnetek nastal 18. septembra 2020, tj. na dan, ko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs, takoj ko je začel s svojim govorom ob interpelaciji v Državnem zboru, snel masko in se pritožil, da pod njo ne more govoriti," so dodali in spomnili tudi na početje šolske ministrice, ko sama na prireditvi Olimpijskega komiteja v precejšnji gneči ni nosila maske.

"Legitimno kritiko oblasti, ki se ne drži lastnih pravil, je predsednik vlade Janez Janša, s tem ko je videoposnetek glavnega tajnika SVIZ prekinil na točki, ko slednji opozori na nesprejemljivo ravnanje, v najbolj pritlehni tabloidni maniri zmanipuliral v nasprotovanje nošenju mask. Odveč je dodati, da je omenjeno ravnanje predsednika vlade globoko pod ravnjo, ki sicer pritiče tej funkciji," so še zapisali in napovedali, da bodo na svoji spletni strani objavili vse posnetke v izvirniku, "da se lahko vsak zainteresirani seznani s premierovimi manipulacijami".

Tudi premier se je že odzval na očitke. V povezavo je dodal videoposnetek in zapisal, da "napačno ravnanje ministra še ni opravičilo za rušenje ukrepov zoper covid-19 v šolah, kar je pomembno ogrozilo varen pouk v kritičnem času". "Vzorno? Vzgojno?" je še vprašal.

Janez Janša Ukrepi Slovenija Janša s šolniki in starši. Eni za odpiranje šol, drugi proti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • sunny35 14:25 08.januar 2021.

    Danes vsi na kolo proti korupciji na Računskem sodišču in KPK! Za Slovenijo gre ❤ Zahtevamo odstop Vesela in Šumija!

  • Luksi 09:38 08.januar 2021.

    Ta posnetek je sicer res zmanipuliran in tudi trenutna vlada je en k... vredna, ampak na splošno pa drži, da so šolniki proti ukrepom in se tukaj samo sprenevedajo.

  • Naklonsky 09:33 08.januar 2021.

    Poprečna starost šolnikov je 50 let; so proti pogojem, da po 40 delovne dobe gredo v pokoj, torej bodo kmalu učili otroke 70-letniki. Imajo počitnice v trajanju treh mesecev, delovni čas pravilno krajši od osmih ur; nadpovprečne plače; odlično malico ...prikaži večo in kosilo; naučiti se vsebino enega predmeta in ga predavati celo življenje zahteva nadpovprečno strokovno inteligenco... in bog ne daj, da bi kdo brcnil v njihovo integriteto! Ma dajte šolniki in komentatorji, zbudite in zberite se malo!