Slovenija
10299 ogledov

Janši razlog za smeh, a s kislim priokusom

Janez Janša v Bruslju Epa
Julijska meritev javnega mnenja. SDS ostaja v vodstvu. Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi aktualna koalicija dobila manj mandatov od morebitne koalicije opozicijskih SD, LMŠ in Levice.

SDS ima - kot kaže julijska meritev javnega mnenja - v slovenski javnosti še vedno največjo podporo, giblje se okrog 23 odstotkov. Če bi izločili neopredeljene volilce, bi SDS na volitvah, če bi bile te minulo nedeljo, lahko računala na okoli tretjino vseh oddanih glasov, poroča Dnevnik.

Na drugem mestu se je utrdila SD, ki bi na volitvah, če bi bile te zdaj, lahko računala na okoli 22-odstotno podporo. Na tretjem mestu se je utrdila LMŠ z okoli 16-odstotno podporo, ko odštejemo neopredeljene volilce. Levica ima okrog deset odstotkov podpore, kar je nekoliko manj kot junija.

V spodnjem delu razpredelnice priljubljenosti ostajajo koalicijske partnerice SDS, med njimi ohranja največ podpore NSi, ki bi na volitvah lahko računala na podporo šestih do sedmih odstotkov oziroma z največ šestimi mandati v državnem zboru, kar je manj, kot jih ima zdaj. Podobno je s podporo stranki DeSUS, ki bi lahko računala na 4,2-odstotno podporo, če bi imeli volitve minulo nedeljo. S tem bi komaj še prestopila 4-odstotni parlamentarni prag. 

Opozicija ocenjena bolje 

Če bi bile volitve v nedeljo, bi, kot kaže zadnje merjenje javnega mnenja, vladajoča koalicija (SDS, NSi, DeSUS in SMC) zbrala 42 mandatov, koalicija treh strank iz opozicije, LMŠ, SD in Levica, pa bi prišla do 46 mandatov. 

Pred parlamentarnim pragom bi poleg SMC ostali še stranki SAB in SNS, ki imata v tem sklicu državnega zbora skupaj osem poslanskih mandatov. SAB bi osvojila nekaj več kot dva odstotka, SNS pa bi celo padla pod odstotek podpore. 

Med politiki še naprej najvišje Pahor

Predsednik Borut Pahor še naprej uživa največjo podporo, sledita Tanja Fajon in Ljudmila Novak. Na četrtem mestu je Tomaž Gantar, predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec pa mesto za njim. 

Sledita Milan Brglez in Marjan Šarec, ki je v julijski meritvi izgubil precej podpore, na osmem mestu je Matej Tonin, na devetem Janez Lenarčič, na desetem Dejan Židan, ki je izgubil dve mesti. Enajsti je Zoran Janović, dvanajsti Jožef Horvat, trinajsti pa premier Janez Janša, ki je pridobil eno mesto. Luka Mesec jih je izgubil tri, paddel je na petnajsto mesto. 

Največji padec priljubljeni je zabeležil Zmago Jelinčič, padel je za sedem mest in končal na dnu razpredelnice. 

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, izvaja ga agencija Ninamedia. Med 14. in 16. julijem 2020 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI, anketiranih je bilo 700 oseb. 

Borut Pahor in Janez Janša Slovenija Pahor: Janša bi se moral vzdržati kakšne izjave ali ravnanja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • McClain 11:34 21.julij 2020.

    Hans Christian Andersen.

  • mulc1 10:28 21.julij 2020.

    Itak, da je lažno. SDS je bila pri vsakih volitvah boljša od levičarskih anket

  • Avatar praufo
    praufo 22:30 20.julij 2020.

    zakaj šiško ni nikoli na teh lesvicah in njegova varda ... ne razumem