Slovenija
14 ogledov

Janšo pred sodiščem pozdravili podporniki

Janševi podporniki pred sodiščem.
1/11
Anže Petkovšek
V Ljubljani se nadaljuje sojenje peterici obtoženih v zadevi Patria. Janšo ob prihodu na sodišče pozdravili njegovi privrženci, ki so skočili iz grmovja in vpili: "Dajmo Janša, dajmo Janša." Sodnica kaznovala Janševega odvetnika.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je prebral 56 strani od več kot strani dolgega obtožnega predloga, v katerem med drugim piše, da so v finskem podjetju Patria vedeli, da bi tudi najboljša ponudba prinesla le 40-odstotno možnost, da bi jih izbrali na razpisu. Preostalih 60 odstotkov za zmago na razpisu pa da je predstavljala politično odločitev, zato naj bi si morali zagotoviti tudi tovrstni vpliv.

Zagožen naj bi tako v letih 2005 in 2006 večkrat zahteval 30-odstotno predplačilo za posredovanje pri sklenitvi posla. Ta denar, več milijonov evrov, naj bi Patria tudi nakazala februarja 2007.

Matoz kaznovan

Še preden je Ferlinc začel s prebiranjem obtožnega predloga, pa je Janšev zagovornik Franci Matoz opozoril, da v sodni dvorani sedi novinar Dela Dejan Karba, ki ga želi obramba zaslišati kot pričo, ker je bil zaslišan na Finskem. Sodnica je Karbo zaprosila, da zapusti prostor,

Matoz, ki bo ob morebitni zmagi Janeza Janše na decembrskih volitvah najverjetneje zasedel mesto pravosodnega ministra, je nato želel podati ugovor, a mu sodnica Barbara Klajnšek tega ni dovolila.

Odvetnik je namreč želel opozoriti, da tožilstvo še vedno ni predložilo vseh spisov v zadevi Patria, kar je sodnica že pred časom zahtevala, je povedal tiskovni predstavnik SDS Jernej Pavlin. Ker sodnice ni upošteval, ga je ta kaznovala s 350 evri.

Janša: Ukrajinski model

Sodnica Barbara Klajnšek je z napačnim pravnim poukom dobila izgovor, da je razpisala obravnavo tik pred volitvami, kar je ukrajinski model, pa je pred začetkom naroka povedal Janša.

Slednji je še dejal, da obžaluje, da ima "politična konkurenca za te volitve isti negativni program kot leta 2008". Po njegovih besedah se vse koncentrira na "politični proces", namesto da bi se pripravljali na težave, ki jih bo treba reševati po volitvah 4. decembra.

Skočili iz grmovja in vpili: "Dajmo Janša, dajmo Janša."

Pred sodiščem se je pred začetkom sojenja zbralo nekaj deset privržencev predsednika SDS Janeza Janše, ki so, kot je dejala naša novinarka, tik pred njegovim prihodom skočili iz grmovja in vpili: "Dajmo Janša, dajmo Janša." Kakšnih večjih incidentov pa ni bilo mogoče opaziti.

V nedeljo so namreč iz SDS sporočili, da so pridobili informacije o morebitnem namernem organiziranju incidentov pred sodno palačo na Miklošičevi ulici.

Kot so zapisali, se od morebitnih tovrstnih provokacij vnaprej distancirajo. Iz SDS so nam danes na vprašanje, zakaj niso prijavili policiji, da so pridobili namige o morebitnih incidentih, odgovorili: "Govorimo o verbalnih, ne o fizičnih zgodbah."

Začetek sojenja 5. septembra

Sojenje obtoženim, predsedniku SDS Janezu Janši, nekdanjemu direktorju HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu, na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je začelo petega septembra. Tokrat se sicer sojenja nista udeležila Wolf in Črnkovič.

Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria. Vsi obtoženi očitke zanikajo, zadevo Patria pa označujejo za političen proces.

Komentarjev 34
  • jose3 22:16 21.november 2011.

    Pokaži, kje žali SDS koga. Povej primer. Enega.

  • jose3 22:15 21.november 2011.

    Se vidi, da ste nekateri napumpani in vas bo razneslo.Volil bom SDS. In zakaj:Dobra stran "sodne farse" je dejstvo, da na dan prihajajo dejstva, ki bodo nekoč morala povzročiti spremembe. Vedno boj nedopustno je delovanje v kolektivni ...prikaži več pogodbi "priviligiranega sodstva", ki je z rokohitrskimi rešitvami omogočilo ovržbo obtožnice proti Mitji Ribičiču, ob bok tej razsodbi pa sodstvo po drugi strani in na drug način postavlja obtožnico proti Janezu Janši. Paradoksalno postaja, da se ne sodi ljudem, ki so krivi za konkretna dejanja, v konkretnem času in s konkretnim številom okostij, po drugi strani pa se sodi za dejanje, ki naj bi se zgodilo na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznan način v neznanem obsegu najbojl znanemu predstavniku opozicije.Ne gre samo za sodno sramoto!Gre tudi za sramoto vsej slovenski inteligenci! SAZU molči, Slovenska škofovska konferenca molči, civilna družba molči, le udbomafijski elementi sodnega sistema počasi pravico obračajo n

  • 1111 21:33 21.november 2011.

    ...ja sorry, kasneje sem prebral do konca...sorry, sorry!!!