Slovenija
15 ogledov

Janšo skrbi varnost vojaških objektov

Protest proti vladi Facebook (Shod proti vladi Republike Slovenije)
Minister Hojs: "Imamo lokalne šerife." Državnozborski odbor o medijih, ki naj bi svoj prostor odprli neposrednemu pozivanju k nasilju.

Vlada je potrdila poročilo o nasilnih izgredih med protesti v Mariboru. Kaj piše v poročilu, bo javnosti ostalo skrito, saj je dokument označen z eno od stopenj zaupnosti.

Po mnenju ministra za obrambo Aleša Hojsa v ozadju protestov ni le nezadovoljstvo s stanjem v državi, temveč "želja nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami".

Minister za obrambo sicer proteste razume tudi kot sporočilo, da del ljudi živi v drugačnih razmerah, kot je živel pred leti. Vlada po besedah Hojsa poziva, naj so demonstracije mirne in naj ljudje svoje mnenje izražajo tako, kot ga "v normalni, pravni državi morajo".

Čudijo ga maloštevilni Ljubljančani

Ob novinarskem komentarju, da so protesti usmerjeni tudi proti nespoštovanju pravne države, med drugim s strani lokalne oblasti, se Hojs strinja, da "imamo lokalne šerife". Čudi ga, da se je v Ljubljani na protestih zbralo samo 300 ljudi, glede na to, "da Ljubljana deluje precej podobno, kot delujejo nekateri drugi šerifi". Hojs se sicer, je pojasnil, kot Ljubljančan čudi, da so ljudje "kar naprej zadovoljni z dogajanjem v Ljubljani".

Janšo skrbi varnost vojakih objektov

Minister je še povedal, da v torek zvečer na vladi ni zasedal svet za nacionalno varnost, temveč je predsednik vlade Janez Janša želel le poročilo o tem, kako so zavarovani vojaški objekti, objekti, kjer se poseduje orožje in druga municija. Na podlagi poročila policije je namreč moč razbrati, pravi Hojs, s čim razpolagajo demonstranti. Po njegovih besedah gre za eksplozivne naprave, kar se mu zdi "za demokratično in pravno državo nesprejemljivo". Zanikal pa je, da bi bila zaradi napovedi protestov v pripravljenosti tudi vojska.

Krivdo pripisujejo medijem

Poslanski skupini SDS in NSi je zahtevalo sklic  nujne seje odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino. Predsednik odbora Branko Grims je sejo sklical za petek.

Pri SDS in NSi so namreč prepričani, da so mediji ob mariborskih protestih svoj prostor odprli neposrednemu pozivanju k nasilju. Ravno mediji so po njihovem mnenju krivi, da so se mirne demonstracije sprevrgle v poskuse organiziranega nasilja. Od medijev, ki naj bi se hujskali, so izpostavili le RTVS.

Komentarjev 49
  • pikijakob 22:20 02.december 2012.

    A je on že vrnil ključe od skladišč?

  • Žurnalček 21:01 30.november 2012.

    Razgledan je glih tolk , da ne opazi , kako Furer prevzema vojsko ! Ne boš Nicolae, lahko se zanešeš samo na svoje SS strankarske jurišne čete . No pa kod vidm jih že klofajo pred parlamentom. Ne bo ti ...prikaži več uspelo ustvariti izrednega stanja, valda ti je jasno, proklet skot, kdo te je isfuku , da mu ženu .......

  • Žurnalček 20:56 30.november 2012.

    Jaz sem že dal bajonet pod povšter . Kar je ziher je ziher. Sej bi dal pištolo, sam mojmu prjatelju, se je sprožila direkt u možgane .