Slovenija
85 ogledov

Januar je bil najtoplejši do sedaj

dež Saša Despot
Mesec januar 2016 je najtoplejši januar, ki so ga kdajkoli zabeležili na našem planetu. V prihodnjih dneh nas čaka spremenjljivo vreme s padavinami in sneženjem nad okoli tisoč metri. V gorah nevarnost snežnih plazov!

Mesec januar 2016 je najtoplejši januar, ki so ga od začetka merjenja temperatur konec 19. stoletja zabeležili na našem planetu, je sporočila ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA).

Povprečna temperatura površine oceana in kopnega je bila za 1,04 stopinje Celzija višja od povprečne temperature v 20. stoletju, s čimer je januar 2016 postal najtoplejši prvi mesec od leta 1880. Za 0,16 stopinj Celzija je januar 2016 prekoračil rekord iz leta 2007. 

Temperatura po vsem planetu | Avtor: NOAA NOAA

Agencija je pretekli mesec objavila, da je bilo leto 2015 daleč najtoplejše leto, ki so ga zabeležili do sedaj, novi podatki pa vzbujajo skrb glede hitrosti klimatskih sprememb.

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Vremenoslovci sicer za danes v zahodni Sloveniji napovedujejo delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. "Predvsem na vzhodu in v osrednjem delu Slovenije bo deževalo, meja sneženja bo nad okoli 1100 m nad morjem," pišejo na spletni strani Arso. "Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija."

Jutri zjutraj bo v zahodni Sloveniji delno jasno, drugod bo pretežno oblačno, predvsem v severovzhodnih krajih bo deževalo. "Popoldne bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo," napovedujejo na Arso. "Ponekod po Sloveniji se bodo še pojavljale padavine. Meja sneženja bo nad okoli 900 m nad morjem. Na Primorskem bo prehodno zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 5, najvišje dnevne od 5 do 12, v jugovzhodni Sloveniji do 14 stopinj Celzija."

Napoved od 21. do 26. februarja

"V nedeljo bodo naši kraji še v območju visokega zračnega tlaka, ki pa bo v začetku tedna hitro oslabelo," je zapisano v napovedi 5 do 10 dni. "Sredi tedna bo na vreme pri nas vplivalo ciklonsko območje s središčem nekje nad srednjim ali južnim Jadranom, v drugi polovici tedna pa se bo prehodno znova nekoliko okrepilo območje visokega zračnega tlaka."

V nedeljo bo tako po napovedih vremenoslovcev sončno in zelo toplo, pihal bo jugozahodni veter. "V ponedeljek bo na vzhodu še delno jasno, toplo in vetrovno, na zahodu pa bo pričelo deževati," piše na spletni strani Arso. "V torek bo oblačno s padavinami, ki bodo v sredo ponehale, zapihala bo burja. V četrtek in petek bo predvidoma suho vreme."

Opozorilo zaradi plazov in poplav

V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in večinoma suho. V nedeljo bo delno jasno. Pihal bo veter zahodnih smeri. Otoplilo se bo.

Agencija sicer izdala opozorilo zaradi snežnih plazov v gorah, kjer je razglašena 4. stopnja nevarnosti. Opozarja tudi pred razlivanjem Krke in Ljubljanice na Ljubljanskem barju na območjih vsakoletnih poplav. 

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 12:53 18.februar 2016.

    Kdo še verjame današnjim vremenskim napovedim?http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/171873/vremenska-napoved