Slovenija
16 ogledov

Januar zaznamovala deflacija

Razprodaja v Sportini. Boštjan Tacol
Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se januarja znižale. V primerjavi z decembrom so bile nižje za 0,5 odstotka. Na letni ravni so se cene zvišale za 2,3 odstotka, povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,8-odstotna, je danes sporočil državni statistični urad.

Cene so se januarja podobno kot pretekla leta znižale. Januarska deflacija je predvsem posledica zimskih razprodaj, ugotavlja statistični urad. Najbolj so se namreč znižale cene v skupinah obleka in obutev (za 16 odstotkov), pri čemer obutev za 18,6 odstotka, oblačila za 15,8 odstotka, drugi tekstilni izdelki in dodatki pa za 4,5 odstotka.

Skupno rast cen so najbolj znižale nižje cene obleke in obutve, in sicer za 1,2 odstotne točke, ter nižje cene opreme za šport (za 0,1 odstotne točke).

Januarja so se medtem cene najbolj zvišale v skupinah komunikacije (2,9 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 1,4 odstotka), stanovanje (za 1,2 odstotka), prevoz (za en odstotek) ter gostinske in nastanitvene storitve (za 0,6 odstotka).

Višje cene v skupini komunikacije so bile predvsem posledica končanih akcijskih ponudb nekaterih ponudnikov telefonskih in internetnih storitev. Te storitve so bile tako v povprečju dražje za tri odstotke.

K skupni mesečni rasti cen so 0,2 odstotne točke prispevale podražitve hrane, prav toliko tudi podražitve naftnih derivatov, po 0,1 odstotne točke pa višje cene električne energije, prevoznih storitev, prispevka za RTV ter telefonskih in internetnih storitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.