Slovenija
8 ogledov

Januarja so se cene znižale

(Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
Cene življenjskih potrebščin so bile januarja nižje za 0,8 odstotka. Na letni ravni je inflacija znašala 1,8 odstotka.

Januarja so se najbolj znižale cene oblačil. Kot so zapisali na spletni strani Statističnega urada RS, so na znižanje cen v skupinah obleka in obutev vplivale posezonske razprodaje.

 

Rast cen na letni ravni se je nekoliko znižala in je zdaj 1,8-odstotna (v enakem obdobju lani 1,5-odstotna).

Povprečna 12-mesečna rast se je nekoliko zvišala in je zdaj 1,9-odstotna (v enakem obdobju lani 0,8-odstotna).

Po drugi strani pa se je najbolj podražila hrana, predvsem zelenjava, sadje in mlečni izdelki ter višje cene goriv.

Januarsko gibanje cen so po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta pričakovano zaznamovali pretežno sezonski dejavniki in rast cen hrane.

Enako kot v januarju lani so namreč nižje cene obleke in obutve k deflaciji prispevale 1,3 odstotne točke, znižale so se tudi cene počitnic.

Primerljiva z lanskim letom je bila tudi podražitev zelenjave (skoraj 10 odstotkov), nasprotno pa so se v primerjavi z lanskim januarjem bolj zvišale cene ostalih živil.

"Trenutno gre predvsem za posledico prenosa dviga cen na tujih trgih v domače maloprodajne cene, ki se bo nadaljevalo v prihodnjih mesecih, zato pričakujemo nadaljnja povišanja maloprodajnih cen hrane," je povedal Vasle.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.