Slovenija
62 ogledov

Japonci cenijo slovensko

Slovensko vino na Japonskem mediaspeed
Za deciliter Steyerjevega traminca v restavraciji tudi do 15 evrov. Vinarji se širijo na tuje trge.

“Zanimanja za slovenska vina in našo kulinariko je v Tokiu veliko. Na tem trgu vidimo velik potencial za slovenska vina,” je za Žurnal24 po prihodu z Japonske pojasnil vinar Danilo Steyer.

Dovolj veliki za restavracije

Z delegacijo in s predstavniki gostilne Rajh so se nedavno vrnili s promocijskega obiska na Japonskem. Ker se azijski trg vedno bolj zanima tudi za slovenska vina, vidijo nekateri slovenski vinarji tu dobro priložnost za uspeh. “Sami prodajamo vina v prestižne restavracije v Tokiu, za prodajo v trgovinah na Japonskem pa smo premajhni,” je dodal Steyer, ki svoja vina izvaža še v Veliko Britanijo, Švedsko, Francijo, Nemčijo in sosednje države.

Po isti ceni, iztržijo pa več

Nekateri slovenski vinarji (Dveri Pax, Santomas, Batič), med njimi tudi naš sogovornik, uvažajo vina na Japonsko prek posrednika. Z vini napolnijo kontejner in ta z ladjo prek Luke Koper potuje do Tokia približno en mesec. V restavracijah jih ponujajo na kozarec. “Mi jim steklenico prodamo po enaki ceni, kot jo imamo v Sloveniji, oni pa zanjo iztržijo veliko več. Deciliter našega traminca v restavracijah dosega tudi 15 evrov,” je povedal Steyer.

Komentarjev 2
  • privat 11:48 26.maj 2012.

    sladka vina cenijo...kdo??pijane ženske??

  • Lavdan 07:29 25.maj 2012.

    In kdo zasluži razliko v ceni.