Slovenija
9 ogledov

Japonci ostajajo doma

“Pomembno je, da se tudi ob naravnih nesrečah izkažemo kot dober poslovni partne Žurnal24 main
Turizem. Manj japonskih gostov. Tridesetodstotna zasedenost hotelov.

“Za napovedi, koliko manj japonskih gostov bo zaradi naravne katastrofe letos obiskalo Bled, je še prezgodaj, brez dvoma pa se bo poznalo pri nočitvah,” je za Žurnal24 povedala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled. Blejski turistični delavci že opažajo odpovedi japonskih gostov, skupin je manj in so tudi manjše.

Največ je poslovnih
Gosti
. Zadnji dve leti na Bledu prevladujejo italijanski, nemški in britanski gostje; japonski so po nočitvah na šestem mestu. Blejski hoteli so trenutno zasedeni 30-odstotno; prevladujejo poslovni gostje, med velikonočnimi prazniki pa pričakujejo predvsem italijanske goste in slovenske družine.

Poiskati nove trge
“Res je, da večinoma prihajajo le za dan ali dva, toda medtem si ogledajo Blejski grad in otok ter kupijo spominke, zato prihodek od teh gostov ni zanemarljiv. Poleg tega jih na Bled veliko pride prek hrvaških agencij,” je pojasnila direktorica.

V zadnjih 15 letih opažajo prihod vsaj deset skupin na leto, ki s posredovanjem domačina Cveta Podlogarja, ki že 20 let živi na Japonskem, na planinskih turah odkrivajo Julijske Alpe, obiščejo pa tudi Bled.

“Ob zadnji katastrofi je za slovensko turistično gospodarstvo pomembno vlogo odigralo slovensko veleposlaništvo na Japonskem, od lani pa tam deluje še informacijska pisarna,” je poudarila Štravs Podlogarjeva in dodala, da se bodo morale turistične agencije dejavneje usmeriti na nove trge, s čimer naj bi zapolnili izpad japonskih gostov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.