Slovenija
4414 ogledov

Japonska družba Sumitomo Rubber Industries bo investirala v Sloveniji, zaposlili bodo 200 ljudi

Naprava za izdelovanje medicinske opreme Zoonar GmbH/Alamy/Profimedia
Vodstvo japonskega podjetja je uradno naznanilo, da bodo investirali v Sloveniji. V osrednji Sloveniji se obeta 200 novih delovnih mest.

Japonska družba Sumitomo Rubber Industries je danes napovedala investicijo v proizvodnjo medicinskih elastomerov v Sloveniji. Gre za investicijo v višini 34 milijonov evrov. Podjetje, v katerem naj bi proizvodnja stekla do aprila 2019, pa naj bi zaposlilo približno 200 posameznikov.

V tovarno v Sloveniji bo investirala njena švicarska podružnica Lonstroff, ki se ukvarja s proizvodnjo omenjenih elastomerov. "Z naložbo se bo napram letu 2016 potrojila naša zmožnost proizvodnje primarne embalaže in gumijastih delov za medicinsko uporabo," so se v podjetju pohvalili v sporočilu za javnost in nadaljevali, da je naložba v osrednjo Slovenijo še en velik korak pri širjenju njihovih natančnih gumijastih delovna svetovni ravni.

Japonska družba se sicer med drugim ukvarja s proizvodnjo pnevmatik, aluminijastih platišč, elastičnih delov za pisarniško opremo, talnih oblog, umetne trave za športne objekte, gumijastih rokavic in prenosnih ramp za invalidske vozičke. Ima 22 tovarn, in sicer na Japonskem, Kitajskem, Tajskem, v Indoneziji, Vietnamu, Maleziji, Braziliji, Južni Afriki, ZDA, Turčiji in Švici, ter zaposluje skupno nekaj manj kot 6700 ljudi

Zakaj Slovenija? "Vsi tukaj tako rekoč govorite angleško. In Slovenija je blizu našim kupcem"

Zakaj so izbrali Slovenijo? "Imeli smo dobrega svetovalca, lokalca. Prepričalo nas je to, da ste glede cene delovne sile konkurenčni. Švici, se razume," je odgovorila. Pa tudi, da "vsi tukaj tako rekoč govorite angleško. In Slovenija je blizu našim kupcem," je novinarki Financ povedala predstavnica Sumitomo Rubber Industries Uraro Masuda, ki je v teh dneh v Sloveniji.

Delegacija podjetja se je danes sestala tudi s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki je nato v video sporočilu pozdravil investicijo in povedal, da gre za podjetje z več kot 100-letno tradicijo, ki proizvaja izdelke za največja in najbolj poznana farmacevtska podjetja na svetu. Takšna investicija pa je po njegovih besedah dokaz, da je Slovenija tudi v zelo močni konkurenci zmožna dobiti vrhunsko investicijo.

Začetna naložba bo po navedbah ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, v treh letih narastla vse do vrednosti 48 milijona evrov brez DDV. "Posebej me veseli, da se bo "greenfield" investicija izvedla na sicer degradiranem območju," je izpostavil minister in nadaljeval, da bodo na 32.000 kvadratnih metrih velikem zemljišču postavili tovarno veliko 12.000 kvadratnih metrov.

Uradna lokacija tovarne še ni znana, a neuradno se kot možnost omenja lokacijo industrijske cone Logatec. Odločitev, kje v osrednji Sloveniji bo podjetje gradilo, naj bi sicer padla v naslednjih dneh.

Komentarjev 6
  • partizanka 11:53 02.avgust 2017.

    ja Mirko zrihtav

  • Avatar olor
    olor 07:32 02.avgust 2017.

    Ja res je, še malo pa se bo zbudilo neko gibanje za mešanje zraka in fabrike ne bo.

  • Bosko Boki 22:53 01.avgust 2017.

    Pa kaj bi radi, podjetje iz azije ko je specializirano za okopavanje krompirja... bedaki