Slovenija
33 ogledov

Jarc ne bo več svetoval

Darko Jarc Iztok Golob
Kranj. Zaradi nezdružljivosti funkcij bo mestna uprava prekinila pogodbo z občinskim svetnikom.

Kranjska mestna uprava bo prekinila pogodbo z občinskim svetnikom Darkom Jarcem. To je mogoče soditi tako po besedah občinske komisije za volitve in mandatna vprašanja kot po odgovoru občinske službe za odnose z javnostmi.

Dvoma ni več

“Mnenje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) smo prejeli v petek in ga takoj posredovali občinski upravi,” je dejal predsednik komisije Zmago Zadnik.

“Tako v komisiji kot pri občinski upravi po prejemu mnenja ni bilo več nobenega dvoma. V SVLR so eksplicitno poudarili, da svetnik z občino ne sme imeti nobene pogodbe,” je nadaljeval in dodal, da je direktor občinske uprave Mitja Herak napovedal, da bo ukrepal takoj in prekinil pogodbo.

Imajo drugačno mnenje

Pri mestni upravi so potrdili, da so mnenje SVLR prejeli. “Mnenje je drugačno od našega, zato bomo tega tudi upoštevali,” so zatrdili. Ali so to storili že včeraj, nam ni uspelo izvedeti.

“Glede na današnjo vrnitev župana z dopusta vam lahko dokončne odločitve, vezane na vsa vaša vprašanja, pošljemo v naslednjih nekaj dneh,” so zapisali.

Na nezdružljivost funkcij v primeru svetnika SDS Darka Jarca smo v Žurnalu24 opozorili pred dvema tednoma. Občinska uprava se je sprva branila, da je šlo za podjemno pogodbo o svetovanju, vendar pa je bila SVLR jasna:

“Zakon o lokalni samoupravi prepoveduje hkratno opravljanje funkcije člana občinskega sveta in opravljanje dela v občinski upravi.” Med drugim je SVLR dodala, da mora v takih primerih ukrepati občinska komisija za volitve in mandatna vprašanja, pozvati župana in svetnika, naj pogodbo prekineta, ali pa sama začeti postopek za predčasno prenehanje mandata svetnika.

Komisija, ki se je s primerom seznanila iz našega časopisa, je pred tednom dni SVLR tudi sama zaprosila za mnenje.

Ni še konec

Zaplet s tem še ni končan. Matej Gal Pintar, Mladi za Kranj, je na mestni seji predlagal ugotovitveni sklep, da je Jarcu s podpisom pogodbe decembra lani pravzaprav prenehal mandat. Glasovanje so prestavili, ker komisija takrat mnenja SVLR še ni prejela. Pintar bo vztrajal tudi ob morebitni prekinitvi pogodbe.

“Jarc je izgubil zaupanje. Kako pa vemo, da ne bo z občino sklenil kakšnega drugega aranžmaja in delo opravljal še naprej?” je dejal. Po njegovem gre v tem primeru tudi za vprašanje kredibilnosti mestnega sveta.

“Mestni svet je vrhovni organ. Če takih stvari ne poreže in ne dela v skladu z zakonodajo, kako naj sploh opravlja svojo funkcijo?” je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.