Slovenija
22 ogledov

Jarh: greh je v volilni zakonodaji

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Jožef Jarh iz Zveze civilne družbe za vse (ZCD) rešitev za popravo krivic in zamujene razvojne priložnosti Slovenije vidi v spremembi volilnega sistema. "Prisoten je le videz demokracije".

"Znašli smo se v kotlu 'ljudožercev' in zatiralcev svobode, demokracije, enakopravnosti, poštenosti in pravičnosti," je zapisal Jarh in dodal, da si lahko Slovenci na miren in kulturen način povrnemo in zagotovimo uspešno prihodnost.

Vsi dosedanji (izvoljeni) oblastniki so ali sodelovali ali pa mižali pred "ropom" tisočletja, ropom družbenega premoženja, ustvarjenega v času odrekanja nas in naših prednikov. Večina naših sosedskih narodov z dolgotrajno demokracijo (Avstrija, Nemčija, Italija) ima v primerjavi z nami pomembno ekonomsko in socialno prednost in s tem življenjsko varnost. Količina naših možganov zanesljivo ni manjša od sosedskih narodov.
Jožef Jarh

"Zgledujmo se po izraelskem modelu," je dejal Jarh v pogovoru za zurnal24.si. Pravi, da bi morali odpraviti tako volilne okraje kot volilne enote, saj denimo "Ptujčan ne more glasovati za nekoga, ki ne živi v njegovi volilni enoti".

Tako se mu zdijo zadnje napovedane spremembe volilne zakonodaje, po kateri bi se odpravile volilne okraje "lepotni popravki", saj bi morali volivci še vedno izbirati kandidate iz svoje volilne enote. "Volilna enota naj bo samo ena – celotna Slovenija," pravi sogovornik.

"Treba je spremeniti volilni sistem"
Demokratični razvoj Slovenije je po mnenju sogovornika zastal takoj po volitvah leta 1990, "s ciljem, da se lahko izvede od ljudstva nekontrolirana privatizacija družbene in državne lastnine".

"Apokaliptična razlastitev večine nas se mora nemudoma popraviti s sojenjem vseh, ki so in sodelujejo pri 'ropu' skupno ustvarjenih dobrin."

Samo popravo krivic in zamujene razvojne danosti in priložnosti pa je treba, kot pravi Jarh, popraviti s "takojšnjimi svobodnimi, enakopravnimi, pravičnimi, poštenimi in zato verodostojnimi demokratičnimi volitvami".

Prihodnjo nedeljo bo v Zrečah potekal že tretji vseslovenski socialni forum, na katerem bodo po besedah Jarha udeleženci (poslanec Andrej Magajna, dekan fakultete za strojništvo Jožef Duhovnik in predsednik Stranke mladih Slovenije Darko Kranjc) razpravljali o socialnem razvoju Slovenije in EU.

Jarh: volivec mora nadzirati poslance
Volitve naj se tako po mnenju Jarha izvedejo tako, da je lista kandidatov odprta vsakemu volivcu enakopravno in da vsak Slovenec lahko izbira med vsemi prijavljenimi kandidati.

Tistih 88 z največ glasovi prevzame začasno in od volivcev kontrolirano oblast poslancev.

Vsakemu volivcu pa bi morali omogočiti tudi izdajo volilnega potrdila svoje volilne odločitve, saj bi s tem dobil neposredno pravico, da nadzira volilni program poslanca in da lahko že trije volivci pred 23-članskim porotnim sodiščem volivcev poslanca sprožijo zahtevo za njegov takojšen odpoklic, če se poslanec ne drži volilnih obljub.

"Z volitvami tudi volivci prevzamejo svojo polno odgovornost za tiste poslance, ki so jih izvolili, in tako bo konec sprenevedanja, da so le poslanci krivi za stanje v državi. Pravično je, da tudi volivci nosimo vso odgovornost in pretežen del krivde za stanje v državi. Najlažje je za slabo stanje države kriviti druge. Moramo končno postati pošteni in prevzeti ključno – volilno odločitev nase," še pravi Jarh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.