Slovenija
25 ogledov

Jašovič nepreklicno odstopil

Mercator protest
1/16
Saša Despot
Pivovarna Laško in NLB odločitev o prodaji deleža v Mercatorju preložili. Nepreklicno odstopil prvi mož NLB.

"Nadzorni svet se je seznanil z nepreklicnim odstopom Boža Jašoviča z mesta predsednika uprave NLB, ki bo svoje razloge za odstop pojasnil v posebni izjavi," so iz NLB sporočili povsem na koncu izjave za javnost. Funkcijo bo Jašovič sicer opravljal vse do imenovanja novega predsednika uprave.

Uprava NLB – banka je z 10,75-odstotnim deležem Mercatorja njegova druga največja posamična lastnica – je sicer predlagala prodajo delnic Mercatorja, vendar pa je nadzorni svet banke odločitev o prodaji preložil, in sicer zaradi prevzemne namere za Pivovarno Laško.

V ozadju tajkuna?

V oddaji Odkrito na TV Slovenija je presenetil član uprave AUKN Marko Golob, ki trdi, da za Agrokorjem pri prevzemu Mercatorja ne stojita EBRD in mednarodna finančna korporacija IFC, ampak lastnika Agrokorja in tobačne družbe Adris, Ivica Todorić in Ante Vlahović. Ob tem se je Golob vprašal, če si v Sloveniji res želimo, "da bi domače tajkune zamenjali tuji tajkuni".

Janković proti prodaji

Najverjetnejši novi mandatar Zoran Janković je proti prodaji Mercatorja. Meni, da bi bilo najbolje, da se Konzum in Mercator povežeta z zamenjavo delnic, del pa bi imel v lasti EBRD. Ocenjuje, da NLB svoje funkcije ne opravlja dobro.

"Imeli smo filozofijo širiti se v celotni del Evrope, dati prednost slovenski proizvodnji, proizvodnji tam, kjer ima Mercator svoje trgovine," je dejal Janković.

Nova KBM soglaša s prodajo

Nadzorni svet NKBM je na današnji seji obravnaval tudi prodajo Mercatorja. Zapisali so, da se strinjajo s "podpisom pogodbe o prodaji deleža, ki ga ima v njem NKBM".

"Zgroženi smo nad tem, da banke Mercator prodajajo kot vrečko krompirja," je v nagovoru sodelujočih na shodu dejal izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič. Opozoril je, da se z največjim slovenskim trgovcem "kupčka", pri tem pa ne gleda, kaj bo z zaposlenimi, mrežo.

Da je glavno sporočilo shoda zahteva vladi, da ustavi prodajo Mercatorja, je v pogovoru z novinarji potrdila tudi predsednica Sindikata trgovine Slovenije pri Konfederaciji sindikatov 90 (KS 90) Darica Radeka. Dodala je, da mora vlada prepoznati nacionalni interes.

Nadaljnja nesoglasja o prodaji

Mercator bo podprl prodajo večinskega deleža družbe Agrokorju le pod pogojem, da bodo predhodno ustrezno zaščiteni ključni interesi skupine Mercator. Prodajalcem noben od predlaganih pristopov za zaščito ne ustreza in obenem močno priporočajo upravi, da zagotovi potreben material za skrbni pregled, zahtevan s strani Agrokorja in partnerjev.

Uprava Mercatorja je konzorciju prodajalcev predlagala pet možnih pristopov v zvezi z zaščito Mercatorja, vendar so prodajalci v ponedeljek v strogo zaupnem pismu sporočili, da noben od teh pristopov zanje ni sprejemljiv. Takšno stališče v trgovcu težko sprejemajo, saj so prepričani, da bi bilo ob zadostni volji zagotovo mogoče uveljaviti vsaj kakšnega od predlaganih pristopov.

Odločitev preložili na petek

Iz Pivovarne Laško so po več urah sporočili, da bodo končno odločitev o prodaji 23,34-odstotnega deleža Mercatorja sprejeli v petek.

Komentarjev 5
  • tralala 07:56 21.december 2011.

    ma dej spel se in gnoji na demokracijiPIKAsi, bolnik

  • schtekel 21:43 20.december 2011.

    Spoštovani sodržavljani!Imam idejo:nimam denarja,imam samo pufe in bi rad kupil Mercator in ga potem prodal državi.Tako se bom znebil svojih pufov,pa še Mercator bo bo ostal naš.Podprite me prosim,da mi da banka puf.

  • puys 20:29 20.december 2011.

    Ma kr podajamo vse balkancem in preselimo vlado nazaj v Beograd pa bo mir. ZA EU ta naša štala od države ni primerna.