Slovenija
11 ogledov

Javni denar 
za odpadke

Trenutno MOL financira sanacijo območja, ki je predvideno za širitev pokopališča Žurnal24 main
Črna odlagališča. Ministrstvo še načrtuje ukrepe, MOL se bo odstranjevanja odpadkov lotila sama.

“Ugotovili smo, da je večina nelegalnih odlagališč na javnem dobrem oziroma na zemljiščih v lasti pravnih oseb,” priznavajo na Mestni občini Ljubljana (MOL). Inšpektorat za okolje in prostor (Irsop) bi sicer lahko občini od veljavnosti sprememb zakona o varstvu okolja od leta 2008 naložil odstranitev črnih odlagališč na njenih zemljiščih, pa tega do zdaj še ni storil.

Popisana odlagališča
Številke. Na vodovarstvenem območju MOL je imel mestni oddelek za varstvo okolja pred akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! 17. aprila evidentiranih 2.055 lokacij nelegalnih odlagališč. V akciji je čistilo 11 tisoč Ljubljančanov, zbrali pa so 569 ton odpadkov.

Deljene pristojnosti
Po odkritju črnega odlagališča se pojavi še težava s pristojnostmi – država je odgovorna za onesnaženje z gradbenimi, občina pa s komunalnimi odpadki. Ker so na črnih odlagališčih odpadki po navadi pomešani, nas je zanimalo, ali sta se država in občina morda že lotili skupnega odstranjevanja. “Skupnega odstranjevanja črnih odlagališč se nismo lotili, so pa obveščanja o nepravilno odloženih odpadkih redna in vzajemna,” pravijo na MOL. Inšpektorat MOL tako naloži odstranitev komunalnih odpadkov Snagi, o gradbenih in nevarnih odpadkih pa obvestijo Irsop in sicer z natančnim popisom lokacije, številko parcele, podatki o lastniku, ortofoto posnetki, fotografijami in GPS-koordinatami. “O tem, kako potekajo sanacije Irsopa, nimamo povratnih informacij,” dodajajo na MOL.

Za gradbene 200 tisoč evrov
Na ministrstvu za okolje in prostor pravijo, da načrtovani ukrepi glede odstranjevanja črnih odlagališč v državi še niso tako daleč, da bi lahko dajali konkretne informacije. Za zdaj napovedujejo le oblikovanje delovne skupine, analizo pravnega okvira in možnosti ekonomskega spodbujanja ukrepov zoper nezakonito odlaganje odpadkov, krepili bodo inšpekcijski nadzor.

224 tisoč evrov imajo letos na MOL pripravljenih za odstranjevanje črnih odlagališč s komunalnimi odpadki.

Na MOL pa so od leta 2007 do lani za odstranjevanje komunalnih odpadkov namenili slabih 540 tisoč evrov. Večino denarja so porabili leta 2007, nato se je vsota vsako leto zmanjšala. S tem so iz narave odstranili skoraj sedem tisoč ton odpadkov. Iz proračunskega sklada pa financirajo še odstranjevanje azbestnih odpadkov na zemljiščih v lasti MOL. Od oktobra so odstranili dobrih 214 ton teh odpadkov in porabili slabih 120 tisoč evrov. Za letos in naslednje leto imajo v ta namen rezerviranih po 200 tisoč evrov. Letos načrtujejo tudi razpis, s katerim bodo izbrali izvajalca za odstranjevanje gradbenih odpadkov z zemljišč MOL.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.