Slovenija
18 ogledov

"Javni sektor bi bilo treba prevetriti"

slovenija 17.10.12, Borut Pahor, kandidat za predsednika drzave, predsedniske vo Anže Petkovšek
Predsednik države Borut Pahor meni, da bi se luč na koncu predora lahko posvetila čez eno leto, hkrati pa opozarja na to, da bi bilo treba prevetriti javni sektor in da je zdravstveni sistem tik pred sesutjem.

Borut Pahor je v intervjuju za Finance dejal, da vidi možnosti za izhod iz krize. "V prihodnjem letu bi lahko videli luč na koncu predora. In tu ne mislim le na ozek krog strokovnjakov, temveč na večino javnosti," je dejal. Meni, da je čas, da politika stopi skupaj in izvede strukturne spremembe.

Prepričan je, da bi se morala Slovenija bolj odpreti in dovoliti tujim strokovnjakom, da bi pomagali s svojimi idejami in videnjem stvari. Preveč se poudarja nacionalni interes. "V nasprotju z nekaterimi menim, da ni treba, da država obdrži 25 odstotkov plus eno delnico NLB. To bi odgnalo vlagatelje iz zahodne hemisfere. Saj tudi KBC ni šla zato, ker bi imela premajhen delež, temveč zaradi vmešavanja politike."

Velikost bančne luknje je po njegovih besedah v okviru pričakovanj, a gre za resno težavo. Dodal je, da je dobro, da jo lahko rešimo sami, a slabo, ker bo zanjo šlo toliko davkoplačevalskega denarja. "Dobro je tudi, da se hkrati zaostruje odgovornost v zvezi z napačnimi ravnanji – ne le protipravnimi, temveč tudi v zvezi z napačnimi presojami. Tu nihče ne sme biti izvzet," je dejal Pahor.

En opravlja delo še dveh drugih

Prevetriti bi bilo treba tudi javni sektor in njegove zaposlene, saj gre v javnem sektorju za vprašanje mase plače, ne pa vprašanje najboljših ljudi. Ob tem je poudaril, da mu še ni uspelo oblikovati merila za odpuščanje, po katerih odpuščeni ne bi imel "sto tisoč izgovorov, da je politično šikaniran. Ali imate ta mehanizem selekcije v javnem sektorju? Nimate ga! Zlasti v javni upravi! Moja izkušnja, ko sem bil predsednik vlade, je, da je dostikrat en zaposlen opravil delo dveh drugih. Raje bi njemu dal višjo plačo in se izognil temu, da imam dva zaposlena. A do tega položaja ne moremo priti," je poudaril.

Komentarjev 13
  • astibo8020 22:16 18.december 2013.

    Nobena luč na koncu predora ne pomaga, če si slep ali pa če tisti, ki so na čelu kolone raje tavajo v temi. V zdravstvu so zelo velike razlike med nižjim in srednjim kadrom na eni in dohtarji, direktorji in ...prikaži več njihovimi oprodami na drugi strani, to vemo že zelo dolgo, vendar je ta lobi močnejši od vsake vlade. Da pa imamo javni sektor, ki si ga ne moremo privoščiti, se pa ravno tako ve, vendar nihče ne upa ukrepati. In kaj vse se še plačuje iz proračuna.

  • mirko 21:45 18.december 2013.

    Ultra levičar poznamo te. Če bi bilo vse po tvojem bi javni upravi povišal plače za 50%, realno gospodarstvo bi kakopak še dodatno obdavčil, na Pahorjevo mesto bi rajši dal prejšnjega ljigavca in za glavnega na vladi pa Jankovića. Tako ...prikaži več bi se veselica lahko začela na kateri bi seveda svirali "narodnjaci novo komponovani" iz srbije v neposredni bližini tromostovja. Problem bi bil edino ta, da taka veselica ne bi trajala dolgo, ker bi na koncu zmanjkalo denarja in izpolnjeni bi bili vsi pogoji za revolucijo in vrnitev v totalitarni sistem. Tako bi bil načrt srbske lože v Sloveniji uresničen. Uničit Slovenijo in Slovenski narod.

  • privat 18:36 18.december 2013.

    vedno so neke luči..neki izhodi...samo lahko povemo SAMI kdaj bomo videli in doživeli luč življenja! Vse drugo so samo...kaj obstaja beseda za to?? Poslušam jo od leta 91 ,pa doživljam samo grozo od teh vedno istih ljudi. ista politika ,isti ...prikaži več ljudje,isti teror....zanima me ..kaj sploh ti ljudje hočejo??? Imajo vse pa zopet lažejo ,zavajajo ,kradejo..Mam pa dva vprašanja za te politike...kaj mislite da se da to zdaj tiho revolucijo ustaviti??in le kje ima ona konec?? Sami sebe boste pojedli...