Slovenija
14 ogledov

Javni sektor bo stavkal 23. januarja

Sviz Branimir Štrukelj Anže Petkovšek
Štrukelj: V prvi vrsti za to, da na ne bodo odpuščali. Napovedujejo referendum na proračun.

Koordinacija sindikatov javnega sektorja se je danes preimenovala v koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Po besedah sindikalista Branimirja Štruklja to pomeni, da so od danes dalje reprezentativni sindikati javnega sektorja v pripravah na splošno stavko, ki bo 23. januarja 2013.

Kot je pojasnil vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj, bo to splošna stavka celotnega javnega sektorja, kaj se bo z njo dogajalo kasneje, pa bodo sporočili v prihodnjih tednih in bo odvisno tudi od vlade.

Proti odpuščanju

V vsakem primeru pa bo 23. januar "dan D za javni sektor, ko bomo začeli prizadevanja za to, da nas v prvi vrsti ne bodo odpuščali", je še dodal. Stavkovne zahteve se tako po njegovih besedah vrstijo okrog preprečitve tega, da bi vlada odpuščala javne uslužbence.

Štrukelj je ob tem napovedal, da bo v prihodnjih dneh podpisan tudi sporazum, kako bodo to stavko izvajati.

Za referendum

Sicer pa so se danes sindikati javnega sektorja dogovorili tudi za skupno vložitev 2500 podpisov za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna. Kot je dejal Štrukelj, je to hkrati izraz stiske, ker jim vlada ni pustila popolnoma nobene možnosti, da bi se pogajali.

Pličanič: Racionalizacija je resnica

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ki ga vodi Senko Pličanić, je zapisalo, da je racionalizacija javnega sektorja resnica, pred katero si ne moremo zatiskati oči.

"Ne gre za vprašanje, kaj javnim uslužbencem in sindikatom ustreza, gre za vprašanje, kaj javni državljani in državljanke od njih za svoj denar upravičeno pričakujemo ter kaj je zaradi finančne krize absolutna nuja storiti," so zapisali v odzivu.

Komentarjev 21
  • majdas 07:46 07.december 2012.

    Jas, Janša jo uničuje, če je na vladi ali pa v opoziciji. Saj že vrabci čivkajo, da je kriv vsega (tudi jutri bo kriv snežnih padavin) ...Oprani možgani

  • majdas 07:44 07.december 2012.

    Tvegam minuse, pa bom vseeno povedala: v javnem sektorju je leglo takih, ki so tam samo zato, ker je denar zagotovljen. Niso vsi taki - jih je pa veliko. In taki delajo največjo štalo ! V privatnem okolju pa ne ...prikaži več bi mogli fukcionirat ...

  • matajur 04:26 07.december 2012.

    tale SVIZec štrukelj....kot da se je zbudil iz kome po sedmih letih . ku ku štrukelj, poglej malo čez okno in se vprašaj, zakaj so ulice polne. Naj mu kdo da kak cajtng, da se informira o stanju ...