Slovenija
34 ogledov

Javni sektor na nogah

Žurnal24 main
Pahor napovedal varčevanja, sindikati stavke. Javni sektor je že oblikoval stavkovni odbor. Ministrica za javno upravo: ni razlogov za stavko.

"Ocenjujem, da  vlada  s  svojim dosedanjim ravnanjem na področju politike
plač  javnih uslužbencev ni dala povoda za morebitno napoved stavke oziroma ustanovitve  Stavkovnega  odbora. Vsi  varčevalni  ukrepi so bili do sedaj namreč  dogovorjeni  v  socialnem  dialogu  in tako bo ravnala vlada tudi v bodoče,"
se je na grožnjo s stavko v javnem sektorju odzvala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Svari pred zaostrovanjem razmer in pravi, da če sindikati ne bodo sodelovali v socialnem dialogu, bo morala vlada odločitve sprejeti sama.

Stavkovni odbor že oblikovan
Javni sektor se z vladno pogajalsko stranjo že nekaj mesecev usklajuje glede zakona o sistemu javnih plač. S predlogi vlade niso zadovoljni, oblikovali so že stavkovni odbor, katerega predsednik je Dušan Miščevič.

Zadnji dve leti se nam položaj slabša
Janez Posedi,
vodja pogajalske skupine 21 reprezentativnih sindikatov: "Vladnih predlog, ki so nam jih podali maja, ne smatramo kot približevalne, zato smo prisiljeni speljati postopke v skladu z zakonom o stavki.“

Danes vzporedno potekata dva sestanka: na eni strani nadaljevanje pogajanj z vladno pogajalsko stranjo, po drugi strani pa sestanek stavkovnega odbora. Če bo vlada realizirala svoje napovedi, da 25. maja v Državni zbor pošlje neusklajeni zakon o javnih plačah, javni uslužbenci napovedujejo stavko.

Ugotovitve, da je velik del gospodarsko-socialne krize na plečih delavca v gospodarstvu, Posedi ne sprejme: "Po podatkih Umarja so plače februarja v gospodarstvu padle manj kot v javnem sektorju,“ ugotavlja in dodaja, da če "bi bili javni uslužbenci prepričani, da bodo z odrekanjem pomagali gospodarstvu, bi to zagotovo tudi storili".

Poudarja, da so februarja lani pristali na zniževanja standarda, ravno tako tudi oktobra. "Kaj se je zgodilo? Nič! Nobenih efektov ni! Brez veze je nekomu dajati, če ta potem to zapravi. Ali pa ne zna pojasniti, kaj je s privarčevanim počel.“ Posedi še izpostavi pripravljenost, da je takoj pripravljen na znižanje plače, če bi za to nekaj dobil mali delavec v gospodarstvu. "Dokler pa bodo s tem mojim denarjem poplačevali nekoga, ki se je zadolžil preko vseh razumnih meja, se konča tudi moja pripravljenost.

Premier Borut Pahor je po zasedanju vlade povedal, da bi bil protest javnega sektorja preuranjen. Poudaril je, da gremo v reformo javnega sektorja, da bo ta delal po načelih transparentnosti in učinkovitosti. Pri tem pa si – po Pahorjevih besedah – vlada želi soglasja sindikatov, vendar da je v času recesije plačna reforma v javnem sektorju pomembno obremenila državo.

Problem je pri šefu
Plačam v javnem sektorju ob bok sogovorniku postavimo primerjave našega javnega sektorja z nemškim, avstrijskim. Naš naj bi bil po nekaterih primerjavah, ki so jih mediji objavljali na začetku februarja, bistveno obsežnejši, vendar tudi manj učinkovit. "O učinkovitosti bi se dalo pogovarjati, vendar tu gre za težavo menedžmenta. Ne poznam nobenega javnega uslužbenca, ki ne bi opravil, kar mu je naloženega. Če pa mu ni naloženo, je pač neopravljeno in je tu problem šefa,“ pravi Posedi.

Dotakne se še številk, ki so po njegovem mnenju navadno zavajanje, saj so po njegovih besedah nemški in avstrijski podatki, iz katerih je primerjava izhajala, zvezni podatki, ne pa tudi podatki iz dežel. Da bi bil naš javni sektor preobsežen ne prizna in meni, da tu niti ni opravljene neke resne analize.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.