Slovenija
5387 ogledov

Javni sektor se pripravlja na stavko

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Prepričani so, da je socialni dialog v državi mrtev, za kar je kriva vlada.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja začenja s pripravami na splošno stavko. Tako so odločili na današnji izredni seji predsedstva, kjer so ugotovili, da vlada tudi pri pripravi predloga sedmega protikoronskega paketa nadaljuje s "prakso neenakopravne obravnave socialnih partnerjev". 

Kot še dodajajo v sporočilu za javnost, vlada - tako kot pri pripravi prejšnjih protikoronskih paketov - sindikalni strani ne omogoča pravočasne vključite v pripravo predloga zakona. 

Poudarjajo, da vlada po drugi strani delodajalce seznanja z delovnimi osnutki, v katere vključuje tudi njihove predloge, ki imajo, poudarjajo, neposreden negativni učinek na zaposlene z najnižjimi dohodki, saj vključujejo zamrznitev minimalne plače. Ta predlog je za sindikate nesprejemljiv. 

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja sicer izpostavijo, da se zavedajo, da je epidemija koronavirusa hudo prizadela gospodarstvo in da je prav, da podjetja dobivajo subvencije, vendar pa je epidemija prizadela tudi delavce in družine, predvsem tiste z najnižjimi dohodki. 

Menijo še, da vlada v dogovoru z delodajalci epidemijo zlorablja za odstop od zakonsko dogovorjenega zvišanja minimalne plače, s čimer krši osnovna pravila socialnega partnerstva. Poudarjajo, da vlada nosi odgovornost, da je socialni dialog v državi mrtev, zato se pripravljajo na stavko.

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Slovenija Javni uslužbenci bodo dobili še 110 evrov regresa, a ne vsi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • mirror 08:49 05.december 2020.

    Vlada in vse zdravstvo se bori s pandemijo, rdeči Štrukelj pa hoče štrajkati, da se ne bi zamrznile minimalne plače, ker da naj bi to bilo dogovorjeno. Ali vas ni nič sram sindikalni kolovodja Štrukelj? Vaši šolniki imajo glede na ...prikaži več izobrazbo že sedaj prevelike plače.

  • Avatar Leon
    Leon 08:19 05.december 2020.

    SPOROČILO VLADI https://novice.svet24.si/clanek/zanimivosti/5fca5d1e9d960

  • ode 07:29 05.december 2020.

    Po revizijskem razkritju, da je direktor državne Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič lani zaslužil več, kot 102.668 evrov, se je direktorju, ki je pred lastnikom skrival podatke, v bran postavil predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj, ki ni kdorkoli. ...prikaži več. V letih med 2005 do 2011 je bil formalni šef slovenske prostozidarske lože – Velike lože Slovenije. (Šk.)