Slovenija
20 ogledov

Javni sektor stavkal, glavni pogajalec odstopil

Stavka shod  Ljubljana Anže Petkovšek
Pogajanja. Vlada: Lahko se pogajamo, kako bomo rezali, koliko, je zacementirano v proračunu. Policisti in cariniki stavkajo naprej. Nekateri so s stavko celo zaslužili.

Delavski boj. “Ponosen sem na javne uslužbence, ki so se pripravljeni postaviti za svoja delovna mesta in braniti socialno-ekonomski položaj,” po tretji splošni stavki javnega sektorja v zgodovini Slovenije pravi vodja koordinacije stavkovnih odborov Janez Posedi. Pričakuje, da je bila stavka dovolj močno sporočilo za vlado, “da se je treba usesti in pogovoriti z zaposlenimi”. Ministrstvo za pravosodje in javno upravo (MPJU) pa je že sporočilo, da se vlada sicer lahko pogaja o načinih, kako bodo dosegli znižanje plač, “ne pa tudi o obsegu sredstev”.

Vlada bo gledala številke

Vladna pogajalska skupina pod vodstvom odhajajočega ministra za javno upravo Senka Pličaniča bo pred naslednjim krogom pogajanj pripravila “natančen pregled stanja sredstev za plače zaposlenih po posameznih delih javnega sektorja”. Zbrali bodo tudi ukrepe, kako bi plače znižali, saj naj bi si vlada želela, da do odpuščanj ne bi prihajalo. Sindikati vztrajajo pri enotnih pogajanjih o masi plač za vse javne uslužbence.

Starši so bili potrpežljivi

Cariniki, ki so včeraj na mejah zaradi temeljitega pregledovanja tovornjakov povzročali tudi deseturne čakalne vrste, stavko enako kot policisti nadaljujejo. Tudi preostali sindikati bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti, a se bodo po dejavnostih razlikovale. “Najpozneje spomladi bomo imeli resna nesoglasja,” pravi Posedi. Upravne enote, občine in zdravniki včeraj sicer niso stavkali. V zdravstvu sta delo prekinili dve tretjini zaposlenih. Najbolj množična je bila stavka v izobraževanju, kjer se je zanjo odločilo več kot 35 tisoč zaposlenih, kar predstavlja 80 odstotkov vseh uslužbencev v panogi. “Starši so pokazali solidarnost do vzgojiteljic. V vrtec so prišli le trije od skupno 190 otrok,” razlaga vodja Vrtca Zgornja Kungota Tatjana Lavrenčič.

Za težave kriva vlada

“Hčerka je odšla na zimski šolski tabor, ki ga kljub stavki niso odpovedali. Razredničarka se je torej odpovedala stavki. Starši smo bili le nekoliko razočarani, ker otroci niso dobili malice za na pot,” pravi mama dveh otrok. “Upamo, da ljudje večje škode niso utrpeli. Če so jo, se opravičujemo, a razlog za stavko je v nerazumni politiki, ki jo je treba spraviti na pravo mesto,” pravi Posedi. Dodaja, da večjega neodobravanja niso zaznali.

Nekateri so si vzeli dopust

Da bi lahko pazili na otroke, starši večinoma niso vzeli dopusta. Več dopustov kot običajno ni bilo v Luki Koper, Tušu, Državnem zboru, NLB, UniCredit Banki in na MPJU. V Mercatorju so zaposlenim omogočili menjavo izmene, koriščenje ur, lahko pa so se dogovorili tudi za nadomeščanje. “Staršem otrok do starosti deset let smo omogočili poznejši prihod na delo kot običajno – do 10. ure. Odhod pa so lahko načrtovali ob 13. uri. Zaposlenim smo ponudili tudi možnost celodnevne odsotnosti v okviru koriščenja rednega letnega dopusta,” pojasnjujejo v Zavarovalnici Triglav. Dopust je tam med stavko koristilo kar 60 odstotkov več zaposlenih kot dan prej.

V akciji so bili stari starši

V Termah 3000, Ptuj, Radenci, Lendava in Banovci zaradi stavke povečanega obiska niso opazili. V Sava Hotelih Bled pa so opazili “več otrok v spremstvu starih staršev” kot običajno. Povečan obisk otrok s starši so zaznali tudi v Termah Čatež ter na smučiščih na Rogli in Mariborskem Pohorju. “Zaznali smo tudi povečan obisk smučarskih šol, ki so organizirale enodnevne tečaje smučanja in deskanja,” pojasnjujejo v Športnem centru Pohorje. V Kranjski Gori pa je bilo smučarjev celo manj, saj ni bilo športnih dni.

Komentarjev 4
  • majmun1978 14:50 24.januar 2013.

    dol z vladodol z kurupcijoobdavcit cerkevoobdavcit kapitalGLEJ ,GLEJ KONEC KRIZE....SVAŠTA.

  • ennanova 13:49 24.januar 2013.

    Ljudstvo na ceste, vlada na NotranjskoNekateri stavkajoči so se včeraj brez strahu in brez dlake na jeziku spraševali, ali se je vlada umaknila na Notranjsko za vedno. Če si zgolj skušamo predstavljati, kaj bi to pomenilo … Odgovor na ...prikaži več zastavljeno vprašanje je kajpak na dlani in nihttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/754-ljudstvo-na-ceste-vlada-na-notranjsko

  • URIAH HEEP 10:37 24.januar 2013.

    Poznam rešitev:Cerkev naj vrne miljardo, ravno tako Zidar in Šrot.Javne in državne ustanove, naj prekinejo prijatelske oz politične pogodbe z zunanjimi pogodbeniki, in naj se podpišejo nove fer oz konkurenčne pogodbe.Verjemite mi, takoj bomo samo pri IT ...prikaži več in zdravstvenih storitva prihranili na miljarde.Država naj svoje urade preseli v svoje stavbe, še prej naj jih obnovi oz zgradi nove, tako bo tudi gradbeništvo delno zaživelo...Samo s temi tremi ukrepi bi verjetno privarčevali več miljard eur in s tem se ne bi bilo potrebno več zadolževati, sesuvati gospodarstva...