Slovenija
47 ogledov

Javni zavodi pa kar cvetijo in cvetijo

Za povečavo kliknite na grafiko. (Foto: žurnal24grafika) Žurnal24 main
Kaj sploh plačujemo. Seznam proračunskih uporabnikov, a tudi raznih zavodov in agencij, je dolg 77 strani. Osnovne šole. Samo v Ljubljani 45 osnovnih šol; tri ali štiri bi lahko menda takoj zaprli, ker ni otrok.

“Nikogar ni. Vsi so na Argonavtskih dnevih,” nam je včeraj po telefonu povedala Barbara Kovačič, tajnica v javnem Zavodu Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika. Tako kot še desetine drugih smo ga našli na 77 strani dolgem seznamu proračunskih uporabnikov, ki so na davkoplačevalskih plečih. Direktor zavoda Boštjan Koprivec šefuje 14 javnim uslužbencem in ima poleg tajnice poslovno sekretarko.

Novi zavodi in zaposlitve

V kriznem letu 2009, ko je že veljala prepoved novega zaposlovanja, je denimo nastal Zavod za šport Republike Slovenije Planica. Enajst zaposlenih zasluži v povprečju 1.983 evrov bruto. Vršilec dolžnosti Gabrijel Gros se je medtem že prelevil tudi v direktorja. Njegova plača: 3.697 evrov bruto. Včeraj ga na telefon nismo dobili, ker je imel “sestanek v Kranjski Gori”.

Predlani je nastal tudi Javni zavod Mladi zmaji. “To ne bo točno, nas je deset,” nam je včeraj odgovoril direktor Vojko Vavpotič, ko smo preverjali, ali drži podatek, da ima osem sodelavcev. “Naš ustanovitelj je Mestna občina Ljubljana in ta se odziva na potrebe prebivalstva v četrtnih skupnosti,” nam je utemeljil, zakaj na primer zanje, čeprav so javni sektor, prepoved zaposlovanja ne bi veljala. Izvemo še, da vsakega od njihovih štirih mladinskih centrov obišče od 15 do 25 mladostnikov na dan.
Na Zavodu za šport Trbovlje, kjer dela šest javnih uslužbencev, nam dve minuti čez tretjo včeraj nihče več ni dvignil telefona. V javnem zavodu KTRC Radeče, kjer pet zaposlenih skupaj z direktorico skrbi za razvoj podeželja, pa 30 odstotkov med “javnim delavnikom” zaslužijo tudi na trgu.

Pri direktorju enega od zavodov v šolstvu izvemo še: “V Ljubljani bi morali zapreti vsaj tri, štiri osnovne šole, ker ni otrok, a te poteze si ne upa potegniti noben minister.” In podatki: Ljubljana ima 45 osnovnih šol, vsaka od 50 do sto zaposlenih in seveda 45 ravnateljev. Ob zavodu za šolstvo pa so v zadnjih desetih letih nastali še: šola za ravnatelje, center za poklicno izobraževanje, državni izpitni center, center obšolskih dejavnosti in še kaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.