Slovenija
5943 ogledov

Javni zdravstveni sistem se ruši, ministra od nikoder

Robert Golob, Luka Mesec, Tanja Fajon Flickr/Vlada RS
10. julija je Premier Robert Golob je državni zbor obvestil, da bo po odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje to funkcijo začasno opravljal sam.

Dober mesec in pol po tem Golob zamenjave za Bešič Loredana še vedno nima. Iz kabineta predsednika vlade so nam namreč sporočili le, da bodo, ko bo predsednik vlade izbral kandidata za ministra za zdravje, o tem obvestili tudi javnost.

Nov minister "predvidoma do konca septembra"

Novega ministra za zdravje naj bi Golob prestavil "predvidoma do konca septembra," dodajajo v kabinetu predsednika vlade. Predsednik vlade ministrstvo za zdravje začasno lahko vodi tri mesece. Ker je zdravstvena reforma ena glavnih prioritet v koalicijski pogodbi sedanje vlade, je bilo pričakovati, da bo Golob Bešičevega namestnika skušal najti čim prej.

Na vprašanje, ali se je predsednik vlade že dogovarjal s katerim od možnih kandidatov, v kabinetu sploh niso odgovorili. Pri Zdravniški zbornici Slovenije medtem poudarjajo, da ponavljajoče se hitre menjave na čelu zdravstvenega resorja vedno znova prelagajo prepotrebne reforme, saj se ključne spremembe lahko izpeljejo le ob stabilnosti. "Javni zdravstveni sistem nima časa čakati in potrebuje rešitve takoj," pa opozarja predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič. 

V javnosti nekaj imen

V javnosti se je po odstopu Bešiča Loredana pojavilo več imen potencialnih kandidatov, najpogosteje Dorjan Marušič,

Dorjan Marušič. | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
 ki je bil minister za zdravje v Pahorjevi vladi. Marušič se na naš klic ni odzval, zato ni znano, ali se je z Goloboj sestal in ali je pripravljen prevzeti funkcijo ministra za zdravje. 

Poleg Marušiča se omenja tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar, nekdanji direktor zdravstvenega doma v Novi Gorici, ki velja za velikega poznavalca zdravstva. A je Pintar za Večer nedavno sporočil, da se o tem nikoli ni z nikomer pogovarjal. 

Komentarjev 39
  • McBobo 11:13 01.september 2023.

    Živela revolucion, živel kominizem, živel holob. V enem letu+ niso naredili še niti ene dobre stvari, državi so pa rapidno že približali bankrotu.

  • ginko 21:51 31.avgust 2023.

    golazen je izvolila golazen, kučan ti jo pa še podpiraš. Poden od vas komunajzerjev.

  • sandi76 20:51 31.avgust 2023.

    Najprej naj holob prekine s prakso večmesečnih dopustov v ukc-ju, pa bo precej stvari kar takoj rešenih. V gospodarstvu si lahko prste obliznejo, če dobijo do 30 dni dopusta, v javnem sektorju pa kar do 66 dni ? Nič čudnega, ...prikaži več, da pacienti čakajo leta in leta na obravnave, saj ni zdravnikov. Napaka, so , vendar delajo privat za denarce, ker jim pač 3 mesece dopusta to omogoča !