Slovenija
31 ogledov

Javnik znova povezan s svetom

Ne samo pot v dolino, tudi hoja okrog hiš je bila nevarna. (Foto: Nino Verdnik)
1/15
Žurnal24 main
Po dveh tednih od hudega neurja, ki je na Štajerskem v Javniku štiri hiše odrezal od sveta, so te znova povezane s svetom.

"Dela še niso čisto končana, je pa cesta prevozna, tako da domačini nimajo več problemov," je za zurnal24.si povedal župan Podvelka Anton Kovše.

Makadamsko cesto morajo delavci še do konca steptat, uredili bodo tudi odtočne kanale.

Devet prebivalcev Javnika si je tako oddahnilo. Do zdaj so namreč iz Javnika v vas pešačili kar eno uro in še pri tem so morali loviti ravnotežje, saj je bila cesta dobesedno raztreščena.

Spomnimo, da je 13. julija zvečer zaradi hudega neurja potok v bližini Javnika tako narasel, da je prestopil bregove, na svoji poti je nato zasul pet mostov in na koncu še odnesel dva kilometra makadamske ceste. Štiri hiše z devetimi prebivalci so bile odrezane od sveta, med njimi je bila tudi več kot 90 let stara ženska. Ko si je župan Podvelka ogledal razdejanje, je dejal: "Res je grozno, kot da bi bil sodni dan."

Že naslednji dan po neurju se je začela sanacija. Čeprav so sprva pričakovali, da bo trajala tri tedne, je glavnina zaključena že po dveh tednih.

Kot nam je povedal Kovše, bodo sicer državo zaprosili za pomoč, saj naj bi sanacija ceste stala okrog 150 tisoč evrov, vendar ne pričakujejo denarja, saj naj bi bil znesek premajhen, da bi se kvalificirali za državno pomoč. Občina se bo zato morala odpovedati drugim projektom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.