Slovenija
10451 ogledov

Javnim uslužbencem bi omejili število dni dopusta

koledar Profimedias
Vlada bi za vse poklicne skupine v javnem sektorju omejila letni dopust.

Na ponedeljkovih pogajanjih med vlado in sindikati so se dotaknili vprašanja odmere dopusta. Vlada namreč predlaga poenotenje splošnih kriterijev. Generalni direktor direktorata za javni sektor na ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar je dejal, da želijo s tem prenoviti in poenotiti kriterije skozi celotni javni sektor. 

Vladni predlog predvideva omejitev skupnega števila dni letnega dopusta na 30 dni v letu. Pogačar je ob tem poudaril, da je treba ločiti med splošnimi in posebnimi kriteriji. Prvi so skupni vsem, drugi pa so vezani na osebne okoliščine javnega uslužbenca in niso vključeni v omenjeno delitev. 

Predvidenih več sprememb

Po poročanju TV Slovenija bi javni uslužbenec glede na delovno dobo imel najmanj 18 dni dopusta za tri leta delovne dobe in 25 dni dopusta za 25 let delovne dobe ali več. Pridobil bi lahko še največ pet in najmanj dva dni dopusta glede na zahtevnost dela. Prav tako bi en dan dobil uslužbenec, če bi imel otroka, starega največ 15 let.

En dan dopusta bi prinesle tudi okoliščine, v katerih živi javni uslužbenec (kronična bolezen, težke socialne razmere). Pet dni dopusta (dva dni več kot sedaj) bi pripadlo tudi javnemu uslužbencu s telesno okvaro, invalidu in uslužbencu, ki skrbi za otroka, ki potrebuje posebno nego, ali je oskrbovalec. 

Ena od predvidenih sprememb je tudi, da bi javnemu uslužbencu dodatnih pet dni dopusta pripadlo, ko dopolni 55 let in ne ko dopolni 50 let.  

Sindikati imajo še vprašanja

Sindikati so opozorili, da iz nobenega odgovora, ki so ga sklenili z vlado, ne izhaja, da je to tema pogajanj. Jakob Počivavšek je dodal, da se bodo do vprašanja, ali bodo kriteriji za odmero letnega dopusta v nadaljevanju tudi predmet teh pogajanj ali ne, še opredelili. Branimir Štrukelj je dodal, da je zanje izjemno pomembno, ali je to vprašanje del paketa in bo torej veljalo, da dokler niso usklajeni tudi glede dopustov, ni nič usklajeno. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar NickMason
    NickMason 09:12 15.junij 2023.

    Imamo 212 občin,kaj nam to treba,totalno preveč kadra na račun davkoplačevalcev imamo ,bolje da bi bili na sociali ,bi še kak euro ostal

  • pravičnik77 15:00 14.junij 2023.

    vlada in spletni časopisi pa tudi privatniki čakajo točno to, da se začne družba deliti še na to, kdo je kje zaposlen.vsi skupaj se moramo zavedati,pa poglejte v zgodovino, da najprej pravico ali nekaj zgubi javni sektor, naslednje leto je ...prikaži več enako ali še bolj drastično v privat sektorju.Žurnalu in podobnim pa se itak gre samo za klike, da se tolčejo po prsih, kako brani da so... pamet v roke, pa uvidet, da smo vsi konec koncev samo delavci.Sindikati so pa zato,da zagovajo delavca in ne delodajalca

  • h4ck3r 09:31 14.junij 2023.

    Dopust na "stara" leta je ena izmed največjih neumosti, ki si jo lahko izmislijo, tako sindikati kot vlade. Kaj pomeni delavcu 5 dodatnih dni dopusta v življenskem obdobju, ko ima časa že na pretek...otroci so že odrasli, hišo/stanovanje že ima ...prikaži več urejeno, počitek lahko koristi takoj po službi in do naslednjega delovnega dne...uredite raje, da se delovno obdobje začne z več dopusta in le ta ostane potem enak skozi celotno obdobje, razen v primeru posebnih okoliščin in dodatkov.