Slovenija
140 ogledov

Javnim uslužbencem je danes na bančni račun poleg plače kapnilo še do tisoč evrov

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Nik Rovan
Z majsko plačo, ki jo del javnih uslužbencev dobi danes, bo izplačan tudi letošnji regres za letni dopust. Še vedno vsi javni uslužbenci ne bodo dobili regresa v polni višini, saj višina izplačil v višjih plačnih razredih ostaja nekoliko znižana. Je pa po drugi strani regres za najslabše plačane nekoliko višji.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da se regres za letni dopust izplača najmanj v višini minimalne plače. Zaradi varčevalnih ukrepov v javnem sektorju pa je ta zadnja leta znižan.

Tudi za letos je višina regresa določena v dogovoru, ki je rezultat pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja.

Z njim so se dogovorili, da bo regres v polni višini, torej višini minimalne plače (790,73 evra), letos pripadel zaposlenim od 17. do 40. plačnega razreda. Zaposleni od 41. do 50. plačnega razreda bodo dobili 600 evrov bruto, tisti v višjih plačnih razredih pa sto evrov manj.

Zaposleni do vključno 16. plačnega razreda pa bodo v skladu z dogovorom dobili regres v višini tisoč evrov bruto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • blueone 21:26 08.junij 2017.

    Saj se izplačuje enako v bruto znesku ali ni tako? Odvisno v katero dohodninsko osnovo potem pade ta regres, lestvica je namreč progresivna, odvisna je tudi od tega ali imaš kako davčno olajšavo, npr. otroci itd.... Kar je tudi prav, ...prikaži več tisti z nižjo plačo vsaj pri regresu nekako pokompenzirajo to. Se pravi, da tisti z nižjo plačo plača manj dohodnine pri izplačilu regresa. A se ti ne zdi prav, da mogoče zaradi te malenkosti vsaj komu ni potrebno hoditi na socialo?

  • Pepe007 11:46 06.junij 2017.

    Saj je jasno napisal. Kaj je regres povezan s plačo? Če se izplačuje, naj bo vsem enako, ne pa tri različne višine. Regres se pri nas ne daje kot nagrada za delo, temveč kot neka zapovedana socialna kategorija. Za socialo naj skrbi CSD.

  • miki1234 06:34 06.junij 2017.

    očitno si zaposlen v javnem sektorju. država in inšpekcije na račun "obdržanja delovnih mest" zaprejo oči ko je govora o regresu. pa mimogrede to iz lastnih izkušenj govorim. regresa pač ni bilo...