Slovenija
6857 ogledov

"Javnim uslužbencem naj se ukine Facebook"

Facebook Profimedia
Socialna omrežja motijo delovni proces, je prepričan predlagatelj.

"Predlagam, da se v državni upravi, torej na ministrstvih, v upravnih enotah, vladnih službah in organih v sestavi, vsem uslužbencem teh ustanov ukine in prepove neposreden dostop do socialnih omrezij (FB, Twiter, Instagram) preko službenih računanikov in službenih telefonov," pruavi predlagatelj na portalu predlagam.vladi.si. "Izjema se lahko dopusti za funkcionarjem na položajih, ker uporaba socialnih omrežij moti službeni proces, privatno čvekanje in objave pa nimajo nobene povezave s službo. Gre za motenje delovnega procesa, izgubo časa in obremenjevanje sistema."

Socialna omrežja se uporabljajo za službene namene

Pri ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi Rudi Medved, pojasnjujejo, da so v preteklih letih orodja za upravljanje z družabnimi omrežji, kamor sodijo tudi Facebook, Twitter in Instagram, postala orodja za elektronsko komunikacijo ne le v zasebnem, temveč tudi v javnem sektorju. "Njihova uporaba v naših življenjih daleč presega praske preteklih let, ko so se uporabljala izključno za privatne namene, in se razteza tako od neposredne komunikacije organov z državljani do privatne komunikacije javnih uslužbencev, ki ima po svoji vsebini značilnosti komuniciranja preko  elektronskih sporočil," razlagajo pri ministrstvu. "Tako ugotavljamo, da bi bilo skrajno nenavadno, da javni uslužbenci z uporabo službenih informacijskih naprav ne bi mogli dostopati do informacij, objavljenih s strani njihovega (ali katerega drugega) organa, preko zasebnih informacijskih naprav pa bi bilo to mogoče."

Zavezani k pimerni uporabi informacijskih naprav

Dodajajo, da so seveda javni uslužbenci ob uporabi takšnih orodij zavezani k primerni uporabi informacijskih naprav in storitev, kot jih zavezuje 36. člen Uredbe o informacijski varnosti v državni upravi, ki med drugim v prvem odstavku določa, da se informacijske naprave izjemoma "lahko uporabljajo za zasebne namene, vendar taka uporaba ne sme povzročiti dodatnih stroškov, ovirati uporabe za službene namene in ogrožati informacijske varnosti". "Glede na to, da so organi in njihove delovne potrebe različne, pa isti člen v tretjem odstavku tudi določa, da lahko predstojnik organa 'določi omejitve uporabe informacijskih naprav iz prejšnjega odstavka'," še razlagajo pri ministrstvu.

Upravna enota Ljubljana | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Tehnične blokade same po sebi ne bodo rešile težav

Ureditev področja se, tako kot na ostalih področjih poslovanja, prepušča predstojnikom organov. Strinjajo se tudi s točko iz usmeritev Informacijskega pooblaščenca (zapisano v kontekstu varovanja zasebnosti na delovnem mestu), kjer je med drugim zapisano: "Delodajalci bi morali najprej premisliti, ali in v kakšnem obsegu sploh lahko rešujejo upravljavske in kadrovske težave s tehnološkimi ukrepi. Blokade spletnih strani, nadzor e-pošte in druge oblike ukrepov namreč same po sebi ne bodo rešile težav z zaposlenimi, ki ne opravljajo svojega dela, saj bodo presežni čas »zapravljali« na svojih mobilnih napravah, ki so izven dosega delodajalca."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • rocono 08:21 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • brekimil 04:51 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • nimbcirria 02:05 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks