Slovenija
20 ogledov

Javno in zasebno naj bosta ločena

slovenija 02.07.13. Nevenka Lekse, ZaNas, foto: SHH shh
Zdravstvena reforma. Civilna družba kritična do možnosti dela zdravnikov pri zasebnikih.

"Nad predlogom zakona o zdravstveni dejavnosti smo ogorčeni," pravi predsednica Združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas Nevenka Lekše. Zakon, ki je drugi teden v javni razpravi, ne razmejuje zasebnega in javnega zdravstva, poudarjajo v združenju. Koncesionarji bi morali delati le znotraj javne zdravstvene mreže, tam, kjer je pomanjkanje zdravnikov, ne pa, da ponujajo tudi samoplačniške storitve, pravi Lekšetova. Kritična je tudi do možnosti, da bi zaposleni v javnih zdravstvenih domovih popoldne delali tudi za zasebnike. "Zdravnik, ki dopoldne opravi pet operacij, ne more delati še popoldne, torej bo dopoldne dela manj," meni Lekšetova.

Za zdravniški zakonik

Dodaja, da bi morali zakone, ki so osnova za zdravstveno reformo, sprejeti v paketu. Ministrstvo bo jeseni predstavilo zakon o zdravstvenem zavarovanju, Lekšetova pa predlaga en zakon – zdravniški zakonik, ki bi zaobjel celotno reformo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.