Slovenija
149 ogledov

Javno se je opravičil Jankoviću

Predstavniki podmladkov SDS, SLS in NSi so Jankoviću predali igro monopoli in mu Žurnal24 main
Klement Perko, predsednik podmladka SDS, Slovenske demokratske mladine, se je javno opravičil ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zaradi očitkov o "balkanskem kavboju".

Spor med Jankovićem in Perkom je dobil epilog z javnim opravičilom slednjega. Poleg opravičila pa bo moral Perko opraviti še 24-urno prostovoljno delo v domu za upokojence Vič - Rudnik. Janković je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je dom upokojencev uporabil za opravljanje prostovoljnega dela zato, da se spodbujata medkulturni dialog in medgeneracijska solidarnost.

Perko je v svojem opravičilu dejal, da njegov namen na lanski tiskovni konferenci ni bil slab in da ni želel škodovati županovemu dobremu imenu in ugledu, besede pa so bile izrečene v afektu. Perko se je Jankoviću še zahvalil za umik predloga za pregon, saj po njegovem mnenju sodna pot ne bi koristila nobenemu. "V poravnavi ni zmagovalcev in poražencev, so le zmagovalci. Ne glede na pogosto različne poglede je pomembno, da se znamo dogovoriti," je dejal predsednik SDM.

"Balkanski kavboj, ki ropa ljubljansko blagajno"
Spomnimo: do spora je prišlo lanskega 22. decembra, ko so predstavniki podmladkov SDS, SLS in NSi Jankovića obiskali na redni novinarski konferenci in mu simbolično predali igro monopoli, češ da naj se raje igra to igrico kot pa s premoženjem Ljubljančanov. Očitali so mu tudi laganje, zato jih je Janković označil kot nevzgojene, besedni dvoboj med županom in predstavniki omenjenih strank pa je vrhunec dosegel s Perkovimi besedami, da so oni rojeni Ljubljančani, Janković pa ni bil rojen v Ljubljani ter da protestirajo proti "balkanskemu kavboju, ki ropa ljubljansko blagajno".

Predsednik podmladka NSi Jernej Vrtovec se je za dogodek opravičil že naslednji dan, Perko in predsednik ljubljanskega mestnega odbora Nove generacije SLS Boštjan Furlan pa ne, zato je Janković zoper njiju vložil kazenski pregon.

Opozorilo uredništva: Zaradi skrajno nacionalističnih komentarjev smo izklopili možnost komentiranja.