Slovenija > Jaz poročam
300 ogledov

Čeprav ni znaka, je parkiranje prepovedano

Mauerjeva ulica Bralka
Bralca so zmotili redarji na nedeljski dan. Zapisal je, da jih v 40 letih še ni bilo. Na Mestnem redarstvu MOL pravijo, da je parkiranje na pločniku prepovedano kljub temu, da v ulici ni znaka.

"Živim na Maurerjevi ulici v Šiški, krasna ulica, slepa, brez izhoda ... Mir in tišina, pravi raj na zemlji. Človek se spočije že, ko se bliža domu. Imamo nekaj parkiranih avtomobilov, pol na pločniku, pol na cesti, kar nikogar ne moti, saj je tako že dolgih 40 let ali še več," nam je zapisal bralec.

A očitno moti redarje, ki so našega bralca zmotili na miren nedeljski dan in hiteli pisati kazni. Ko jih je vprašal, ali morda vedo, čigav je pločnik in zakaj ravno na tem mestu pišejo kazni, mu niso znali odgovoriti. Prav tako niso znali odgovoriti na vprašanje, zakaj na omenjeni ulici ni znaka za parkiranje.

Z Mestnega redarstva MOL so nam odgovorili, "da je parkiranje na pločniku prepovedano že po Zakonu o pravilih cestnega prometa, zato dodatna postavitev prometnega znaka ni potrebna. Redarji Mestnega redarstva MOL so izvajali nadzor in ukrepali skladno z zakonskimi pooblastili ter pristojnostmi."

Kot so nam še povedali, pojem pločnika določa Zakon o cestah, in sicer: "Pločnik je del cestišča, ki ni v isti ravnini kot vozišče ali je od njega ločen kako drugače in je namenjen pešcem, ali pešcem in prometu koles ter koles s pomožnim motorjem, če je na njem označen kolesarski pas ali pa z vertikalno prometno signalizacijo dovoljen promet kolesarjev."

In če gre za javne prometne površine, ki izpolnjujejo opis katere izmed kategorij v skladu z Zakonom o cestah in Zakonom o pravilih cestnega prometa, morajo udeleženci v cestnem prometu ravnati v skladu z veljavno cestnoprometno ureditvijo in signalizacijo. To pomeni, da je površina dostopna vsem pod enakimi pogoji. Če pa je površina zasebno zemljišče, mora biti ustrezno označeno s predpisano prometno signalizacijo, da gre za privatno zemljišče.

Komentarjev 2
  • Anubis- 17:33 26.junij 2012.

    Pejt po travi.. sam pazi se kosilnic da te ne povozijo..

  • Neja35 17:10 26.junij 2012.

    Mogoče bi ta bralec moral pristati na invalidsknem vozićku, pa bi razumel čemu služi pločnik.Kaj pa če si pešec in te avto povozi na sesti zato ker po pločniku nisi mogu hodit? Bi tudi v tem primiru rekel da je ...prikaži več prav parkirati na pločniku?