Slovenija > Jaz poročam
73 ogledov

"Groza, v vročini v vlaku brez klime!"

Vlak Anže Petkovšek
"Ne morem verjeti, da v največji vročini vozijo kompozicije brez klime," nam je sporočila jezna bralka. SŽ: Na glavnem železniškem križu so proge elektrificirane in poleti skoraj vsi vlaki klimatizirani.

Naša bralka se je pretekli teden, ko so bile temperature krepko čez 30 stopinj z vlakom peljala iz Sevnice v smeri Ljubljane. Presenečena je bila, ko je videla, da je na postajo prispel "stari" vlak, ki nima klime.

"Bilo je nevzdržno vroče. Na vlaku pa je bila še kakšna stopinja več. Počutila sem se kot v peklu. Nad vročino so se pritoževali tudi spremljevalci otrok, ki so se vrčali z izleta. V takšnih primerih bi res lahko uporabili kompozicije, ki imajo klimo. Že tako ali tako se z vlakom vozi vse manj ljudi, zdaj pa se jih bo še manj," je zapisala bralka.

"Gre za stransko progo"

Na Slovenske železnice smo vprašali, zakaj na tako vroč dan niso poskrbeli za klimo v vagonih in koliko novih kompozicij sploh imajo.

Odgovorili so, da se je naša bralka peljala po stranski progi, na katerih vozijo dizelmotorni vlaki in na katerih je število potnikov manjše. In ti vlaki po večini niso klimatizirani.

Poudarili so, da na glavnem prometnem križu, na katerem prepeljejo veliko večino potnikov, sicer vozi 39 potniških garnitur na električni pogon. Od teh jih je klimatiziranih 33. Na stranskih progah, ki niso elektrificirane, vozijo dizelmotorne potniške garniture. Teh je skupno 70, od tega jih je trenutno klimatiziranih 11.

"Na SŽ že poteka projekt celostne posodobitve dizelskih motornih garnitur. Njen del je tudi vgradnja klimatske naprave na 3 do 4 vozilih na leto. Poleg vgradnje klimatske naprave se popolnoma obnovi tudi notranjost in zunanjost teh potniških garnitur. Od 102 potniških vagonov SŽ jih je klimatiziranih 13. Mednarodni potniški vlaki so sicer sestavljeni iz slovenskih in tujih vagonov, saj morajo praviloma biti klimatizirani," so zapisali.

Dodali so, da v konici med letom vozijo vse razpoložljive potniške garniture, tudi neklimatizirane, saj je njihovo število omejeno. So pa že pripravili investicijski program za nabavo novih potniških garnitur in vagonov, ki pa še ni bil odobren.

Imate tudi vi kakšno fotografijo ali zgodbo, ki jo delili z nami? Pošljite nam jo prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 17
  • spenjac 12:30 27.junij 2013.

    na dalnjem vzhodu vozijo Šinkasen-i

  • puys 19:30 25.junij 2013.

    Lep primer kako je cestni lobi uničil SŽ. Tovorni promet bi že zdavnaj morali spraviti na železnice, a kaj ko še za potniški promet niso primerne. Očitno je nekomu v hudem interesu, da se gazijo tovornjaki po naših opustošenih cestah....

  • Robi Plut 18:33 25.junij 2013.

    kaj pa na dolenjskem ni nobenega vlaka z klimo in ga še ne bo naslednjih 20 let če ne več..dober da je še titova juga vsaj vlake pustila, da imamo vsaj tiste ko so bili tedaj..pa se noben ne pritužuje...ko ...prikaži več grejo otroci v šole je gužva na vlaku da ne moreš dihati vsaj poleti...pa bi lahko bila klima...važno da je denar za janšo pa njegovo belo gardo..majku m j.b.m in za druge kravatarje in dokler bo tako v tej gnili sloveniji bo tko še 150 let in da smo sužnji evrope ..saj nismo svobodni kdo pravi, da smo če evropa diktira z dirigentsko palico in šopa to ubogo slovensko kokoš ki že nima več perja :(