Slovenija > Jaz poročam
4142 ogledov

Kako za tretjino znižati ceno osebne izkaznice

osebna izkaznica Žurnal24 main
Fotografiranje za uradni dokument lahko stane več kot dokument sam. Novost: že nekaj časa lahko za vse glavne dokumente predložite tudi fotografijo iz fotomatov.

"Neverjetno, za fotografiranje hčerke sem plačal več, kot je stala njena osebna izkaznica," se nam je pridušal bralec iz Kranja, ki se sprašuje, od kod fotografom tako oderuške cene. Za ustrezno fotografijo, ki jo je nato predložil na upravni enoti, je plačal 15 evrov, medtem ko osebna izkaznica za mladoletne osebe, starejše od treh let, stane skupno 14,25 evra. "Že res, da mi fotograf izdela osem fotografij, ampak jaz potrebujem zgolj eno!"

Stopite v kabino in si jo naredite sami

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so na naše poizvedovanje opozorili, da fotografi nimajo več ekskluzivne pravice za izdelavo fotografij. Vsak občan lahko namreč po novem za izdelavo osebne izkaznice, potne listine, orožne listine in dovoljenja za prebivanje predloži fotografijo, posneto z napravo za samopostrežno fotografiranje oziroma fotomatom. 

Že prej je bilo sicer mogoče fotografijo iz fotomata uporabiti za izdelavo vozniškega dovoljenja, saj so bili pravilniki zanj že prilagojeni. Cena fotografiranja s samopostrežno napravo pa je bistveno nižja in je okoli pet evrov. 

Fotomatov na upravnih enotah (še) ne bo

Kot je pred časom prišlo v javnost, so napovedane spremembe nekateri podjetni posamezniki tudi slutili in jih izkoristili. Tako je na kranjski upravni enoti zasebnik celo sklenil dogovor o najemu prostora in kar v stavbi postavil fotomat, kar je sprožilo buren odziv okoliških uradnih fotografov. 

Na MNZ zatrjujejo, da država ne načrtuje neposrednih nakupov, najema ali postavitve tujih fotomatov za potrebe upravnih enot, tehtajo pa različne možnosti, ki bi pocenile in poenostavile upravno poslovanje za državljane.

Komentarjev 10
  • wester62 11:16 14.avgust 2013.

    res je to grozno. sam sem tudi plačal fotografiji za osebno in vozniško ,kar 20 eur. preveč

  • Trovlak 09:38 07.avgust 2013.

    Kako gre že tista, le čevlje sodi naj Kopitar..? Fotografi niso dragi, ker bi oni želeli biti ampak jih sistem v to sili. Nikoli mi ne bo jasno, zakaj ljudje znamo pametovati samo o končni ceni, za katero mislimo, da ...prikaži več vemo vse, nikoli pa se noben ne vpraša kakšen je dejanski zaslužek obrtnika in kakšni so njegovi stroški. Ste pomislili, da fotograf mora imeti lasten prostor? Pozimi ogrevan, poleti ohlajen prostor? Če skrbi za kvaliteto, vas bo fotografiral z opremo, ki stane nekaj tisoč evrov. Kdaj je bo amortiziral, koliko ga pride zavarovanje zanjo? Kdo bo prostor čistil? Koliko so ga stale naprave za izdelavo fotografij in kdaj jih bo odplačal? Koliko ga stane legalna programska oprema? Koliko ga stane knjigovodski program in knjigovodja? Kje dobavlja material? Kakšen rabat dobi? Kakšna je priporočena cena storitve fotografiranja, znotraj katere se mora gibati, če noče izstopati? In tako naprej in tako naprej. Ni problem v obrtnikih (fotografu) ampak v sistemu (vladi, državi, zakonih

  • Marjan Laznik 15:59 05.avgust 2013.

    Moje osebno mnenje je, da bo čas pokazal, da smo spet po nepotrebnem porabili davkoplačevalski denar, rezultati pa bodo ravno nasprotni od željenih.Primer (predvidevanje): občan se bo fotografiral na fotomatu, za kar bo plačal cca 5 EUR. Fotografijo ...prikaži več bo odnesel na upravno enoto, kjer jo bodo skenirali in prenesli v sistem, ki bo preveril ustreznost fotografije. Če mu bo uspelo, fotografija bo ustrezala vsem zahtevanim kriterijem, bo privarčeval 5 EUR. V primeru, da fotografija ne bo ustrezna, se bo občan odšel ponovno fotografirat, predvidevam, da tokrat ne več na napravi za samopostrežno fotografiranje. Cena za fotografiranje za osebno izkaznico ali potni list je pri nas 10 EUR (sistem e-fotograf), nekateri drugi fotografi imajo ceno med 14 in 17 EUR), torej bo skupni znesek občana vsaj 15 eur, če ne celo več. Pri tem ne gre zanemariti še dvojno (ali trojno) pot in primerno porabljen (izgubljen) čas.Agencija RS za varstvo konkurence je pozabila tudi na invalide