Slovenija > Jaz poročam
30 ogledov

LJ: kupcem obvestilo v srbohrvaščini

Trgovina na Trubarjevi Bralec Žurnala24
Bralca je med sprehodom po Trubarjevi ulici v Ljubljani zmotil srbohrvaški napis na eni izmed tamkajšnjih trgovin. Lastnik trgovine bi lahko bil ob ostrem očesu inšpektorja ob precejšen del denarja.

Z napisom "uskoro otvorenje (odprem kmalu, op. a.)" je lastnik trgovine svoje kupce obveščal o tem, da je trgovina začasno zaprta.

"Toliko o uporabi našega maternega jezika v javnem prostoru prestolnice ..." pravi bralec Žurnala24, ki nam je fotografijo poslal prek storitve JAZ POROČAM.

Kot so nam pojasnili na Tržnem inšpektoratu RS, zakon o javni rabi slovenščine v 14. členu določa, da vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost, poslujejo s strankami na območju Slovenije v slovenščini. "Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, se poleg slovenščine lahko uporablja tuji jezik," še pojasnjujejo.

Za neupoštevanje omenjenega člena je zagrožena globa od 1.200 do tri tisoč evrov.

Če opazite tovrstne kršitve, se lahko obrnete na Tržni inšpektorat RS. Sicer pa nam podatkov, koliko tovrstnih kršiteljev so kaznovali, z inšpektorata niso mogli sporočiti, saj posebne evidence v zvezi s tem ne vodijo.

 

Komentarjev 34
  • hrenroman 22:45 13.april 2012.

    Mene bolj motijo kakšne "slovenske" oddaje, kjer nastopajoči prepevajo v angleščini, kot da nimamo slovenskih pesmi ali pa ko to počnejo naši predstavniki na EMI. Tudi sicer se čedalje bolj podrejamo tujemu vplivu. V tem primeru pa gre bolj za "zasebno" zadevo.

  • ELche 17:38 13.april 2012.

    ... bravo vidiš ... prvo mi pa ti povej kako je ko ti ga jaz in ostala "strpna" EU zabija v rit iz dneva v dan ...a ti edino kar lahko storiš le to da s tako MAJHNIMI jajčki kot ...prikaži več jih imaš ... blekneš tako glupost

  • ELche 17:29 13.april 2012.

    ... ponosno nosim trenirko po Kopru, Ljubljani, Kranju ...Mariboru ... mogoče sem bil tudi v tvojem kraju ... in pa po vsej verjetnosti zaradi prevelike razlike v veličini jajc in ostalega dela mojega spolovila ....v tvoji punci - po vsem ...prikaži več tem pa mislim, zdaj ko to bereš, živiš sam si ga mečeš na porniče in greniš sebi in ostalim življenje s takimi komentarji ;) ... al nema veze prijatelju i ti ćeš doći na svoje ;)