Slovenija > Jaz poročam
245 ogledov

Prometni znak pomembnejši od talne oznake

parkiranje
1/2
Bralka
200 evrov za parkiranje na še označenih parkirnih mestih, kjer parkiranje po novem prepoveduje prometni znak.

Bralec je želel v sredo zvečer parkirati na Turjaški ulici v središču Ljubljane, v bližini Narodne in univerzitetne knjižnice, kjer so ob cestišču označena parkirišča. "Na srečo sta v tistem trenutku prišla redarja in začela lisičiti avtomobile," pravi. Ko ju je povprašal, zakaj lisičita parkirane avtomobile, sta mu pokazala znak za prepovedno parkiranje in ustavljanje, ki je na novo postavljen na začetku ulice. Bralec dodaja, da gre glede na zagroženo kazen v višini 200 evrov za "veliko hinavščino", saj so na tleh še vedno označbe, prav tako še vedno stoji parkomat.

Iz mestnega redarstva so odgovorili, da je prometna signalizacija na Turjaški ulici "na podlagi takrat veljavne cestnoprometne ureditve prepovedovala ustavljanje in parkiranje". Dodajajo, da parkirna mesta ne obvezujejo voznikov, da parkirajo, ampak bi morali vozniki upoštevati prometni znak za prepovedano ustavljanje in parkiranje.

Temu je pritrdil tudi inštruktor varne vožnje Brane Küzmič: "Prometni znak je vedno nadrejen talni oznaki." Dodal je, da kljub talnim oznakam v večini primerov tako ob cestah stojijo znaki za prepovedano prehitevanje ali na cestninskih postajah ob robu znaki za omejitev, čeprav je zaradi širine cestišča na teh delih hkrati omejitev označena tudi na tleh. Po njegovem mnenju bi tako vozniki morali vedno upoštevati prometni znak za prepovedano parkiranje kljub narisanim parkiriščem.

Na mestnem redarstvu so pojasnili še, da so bili parkirni prostori na Turjaški ulici v času, ko je parkiral naš bralec, ograjeni z belo-rdečim trakom, nameščenim na označevalnih stožcih, da bi bilo parkiranje še dodatno onemogočeno. "Vendar so vozniki odstranili tako stožce kot tudi trak ter kljub temu parkirali na parkirnih mestih," so dodali. Poudarjajo, da morajo udeleženci v prometu ravnati v skladu z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo. Za kršitev tega določila iz zakona o pravilih cestnega prometa pa je zagrožena kazen 200 evrov. "Tako pa morajo ravnati tudi tedaj, ko je to v nasprotju s prometnimi pravili," so dodatno citirali omenjeni zakon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.