Slovenija > Jaz poročam
18913 ogledov

Strašno, kaj se dogaja po parkih

park Tivoli Anže Petkovšek Mama z otroškim vozičkom v parku Tivoli
Marsikdo je že ob vseh dostavah in spremenjenih nakupovalnih navadah v zadnjem letu pomislil, da se je med epidemijo količina zavrženih odpadkov znatno povišala in da so se prizadevanja za zmanjšanje plastičnih in ostalih odpadkov obrnila ravno v obratno smer od želene. Zanimalo nas je, ali se spremenjene navade poznajo tudi v količini zbranih odpadkov.

Kaj se dogaja z odpadki?

Količina medicinskih odpadkov se je v zadnjem letu v primerjavi z letom 2019 povečala za šestkrat, vse večji in ne vse manjši pa je problem uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki še niso prepovedani. Ob sprehodih po javnih površinah je mogoče opaziti veliko napačno odvrženih odpadkov. Za podrobnejše podatke o količinah odpadkov smo se obrnili na javno podjetje Voka Snaga v Ljubljani.

Po njihovih podatkih iz decembra 2019 in decembra 2020, je bil porast količine bioloških odpadkov sedemodstotni. Največjo razliko opažajo pri odpadkih, pripeljanih v zbirne centre (11-odstotni upad), papirju in kartonu (16-odstotni upad) in kosovnih odpadkih (17-odstotni upad). Ločeno zbrana embalaža iz zbirnih mest pri uporabnikih in ekootokov se je v enem letu povišala za 11 ton.

odpadki Ljubljana | Avtor: epa epa

Zaradi specifičnosti epidemične situacije in dejstva, da podjetja ne delajo statistike o vseh posameznih vrstah odpadkov znotraj ene skupine odpadkov, ni mogoče natančno opredeliti dejavnikov, ki so vplivali na spremembe pri količinah zbranih odpadkov.

Marsikdo še ne ve, da odvržena zaščitna maska spada med mešane odpadke, ne med odpadno embalažo. V Snagi še dodatno opozarjajo na številne odkrite nepravilnosti v zvezi z odlaganjem odpadkov v zabojnike na zbiralnicah – ekootokih in ob podzemne zbiralnice. Koši za odpadke na javnih površinah in parkih so hitreje polni, odpadki so pogosto odvrženi na tla.

Na zelenih površinah 50 ton več odpadkov

''Žal občani ne pomislijo na to, da bi vsaj večje kose embalaže (škatle od pic in druge hrane, steklenice, pločevinke, plastenke) odnesli s sabo in jih odložili v domače zabojnike ali zabojnike na ekootokih. Zgovoren je podatek, da smo lani samo pri čiščenju zelenih javnih površin zbrali skoraj 50 ton več odpadkov kot leta 2019,'' so še dodali in opomnili, da so v tem času mnogi lokali in trgovine umaknili svoje koše za odpadke.

embalaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Trg plastične embalaže ima 5,5-odstotno globalno letno rast. Zaradi padca cen nafte na svetovnih trgih v prejšnjem letu se je proizvodnja nove plastike še bolj pocenila v primerjavi z recikliranjem, ki je že v osnovi dražje. Načrti o krožnem gospodarstvu, recikliranju in ostalih zelenih evropskih ukrepih se tudi zato zaenkrat še niso udejanjili z večjim uspehom, ki bi izboljšal globalno sliko.

Kljub temu je pomembno zavedanje, da lahko vsak posameznik s pravilnim ravnanjem in predvsem z zmanjšano uporabo pripomore k čistejšemu svetu.

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 10:00 10.april 2021.

    ja no ne morte brez kofeta v plastičnem ločku in še doma si morte lenobe omislit kavo iz kapsule. poglejte si način priprave kave v francoski kofetieri, pa boste videli krasen način priprave čaja ali kave. in če greste kam, ...prikaži več, a je tako težko it s termosko ? sicer pa. zadnjič sem kupil steklenico vina, slovensko od enga vinarja, pa je gor na etiketi poleg ostalega še pisalo, "naknada 50 lip". kolikor jih črtimo, ampak to pa znajo, pri nas pa vsak cm narave ima al svoj pasji drek al pa plastiko.

  • jakec1575 09:53 10.april 2021.

    kar ne konca v zbirnem centru konca v naravi. Slovenija.,

  • fazan2021 09:04 10.april 2021.

    Strašno je kaj se dogaja nam vsem in ne samo po parkih. Strašen je teror fašistov in vas novinarjev, podpornbikov fašistov in razmnoževalcev laži.