Slovenija > Jaz poročam
124 ogledov

Turistka šokirana nad papigami v zooju

papiga bralka
Turistka iz Avstralije je bila šokirana nad ptiči, ki prebivajo v našem zooju.

"Obožujem ptiče. To so neverjetna bitja, zato sem se zelo veselila, da jih bom tudi v Ljubljani lahko občudovala. Ko pa sem jih zagledala, sem bila nad njihovim stanjem naravnost šokirana. Vse tri papige so bile oskubljene. Niso bile videti srečne. Pogled nanje me je zelo užalostil,“ nam je izdala turistka Rebecca, ki jo skrbi, da so papige bolne.

V našem živalskem vrtu so nam razložili, da za puljenje perja niso krivi paraziti ali infekcijske bolezni. "Perje si pulijo občasno same ali njihovi partnerji, kar zanje ne predstavlja klinične nevarnosti. Omeniti moramo, da so papige izjemno inteligentne in tudi močno čustvene ptice ter svoje razpoloženje pokažejo tudi na ta način, da si pulijo perje."

Perje pulil že prej

Samec, ki ga je fotografirala turistka, je zelenokrila ara, ki je v  zoo prišla 6. septembra 1995, ko zasebnik zanjo ni več mogel skrbeti. "Že pri zasebniku si je sam pulil perje in pri nas občasno nadaljeval to početje, čeprav smo mu iz zooja Apeldoorn leta 2000 pripeljali samico, s katero se dobro razumeta, vendar do zdaj še nista imela mladičev. Zgodba je podobna pri kakaduju goffiniju;  samico, ki si občasno puli perje, smo prav tako prejeli od zasebnika (7. aprila 1992) in ji leta 2000 priskrbeli samca iz tujine. Par se dobro razume in poskuša gnezditi, vendar še nista bila uspešna pri vzreji mladičev. Perje si občasno puli tudi nandaja, ki je k nam prišla od zasebnika 28. avgusta 1996 in živi skupaj z različnimi vrstami papig podobne velikosti, da ima družbo,“ so za nas razložili v živalskem vrtu in zagotovili, da rutinski pregled ptičev poteka enkrat na leto, po potrebi pa tudi večkrat. Štirikrat na leto so vse papige pregledane na zunanje in notranje zajedalce. 

"V Živalskem vrtu Ljubljana gojimo 14 različnih vrst papig in 42 osebkov. Papige v Živalskem vrtu Ljubljana so preskrbljene z ustrezno hrano in svežo vodo. Zaposleno imamo veterinarko nutricionistko, ki skrbi za ustrezen obrok vsake posamezne vrste papig. Oskrbniki papig vsakodnevno spremljajo količino zaužite hrane in vode, prav tako splošno psihofizično stanje papig. O vseh spremembah oskrbniki takoj obvestijo veterinarja,“ so še dodali.

Komentarjev 2
  • pravaresnica123 12:23 13.julij 2013.

    A zdaj nam bodo pa še potomci najhujših kriminalcev pametovali. Kam smo prišli!?!

  • Vesna Gomboc 11:18 10.julij 2013.

    Torej so jih dobili, ker so ljudje neodgovorni in si nakopljejo živali, za katere ne morejoskrbeti. Hvala bogu za živalski vrt. Je potuha nekaterim, ampak kaj bi bilo sicer s pticami?