Slovenija
15 ogledov

Jazbec bo spet pojasnjeval

Banka Slovenije Anže Petkovšek
Guverner Banke Slovenije bo na seji vlade nadaljeval pojasnjevanje glede ukrepov za sanacijo bank.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec bo na seji vlade nadaljeval pojasnjevanje glede ukrepov za sanacijo bank. Z vlade so minuli teden sporočili, da na osnovi dosedanjih pojasnil ni razlogov za nezaupanje v guvernerja in Banko Slovenije.

Premier Miro Cerar je guvernerja povabil, potem ko se je Banka Slovenije znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z določitvijo likvidacijske vrednosti posamezne banke ter z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke večkrat odločno zavrnil.

Pojasnjevanja prekinil s potjo v tujino

Jazbec je ukrepe vladni ekipi pojasnjeval že minuli teden, a je nato zmanjkalo časa, ker je moral na pot v tujino. Urad vlade za komuniciranje je po seji vlade sporočil, da je guverner vlado izčrpno seznanil s postopki in izvajanjem sanacije bank in odgovoril na številna vprašanja.

"Iz odgovorov guvernerja Jazbeca ne izhaja, da so bile pri tem storjene nepravilnosti, o katerih se razpravlja v medijih. Na osnovi dosedanjih informacij in pojasnil ni razlogov za nezaupanje v guvernerja in Banko Slovenije," so zapisali.

Jazbec bo ukrepe za sanacijo bank, o katerih so se pojavili sumi nepravilnosti, pojasnjeval tudi na izredni seji DZ, ki bo predvidoma v začetku marca.

Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 12:16 26.februar 2015.

    VREDNO OGLEDA - predstavljen konkreten predlog sanacije milijardnega oškodovanja proračuna, davkoplačevalcev in vlagateljev, brez kakršnekoli dodatne obremenitve proračuna in državljanov - Sreda, 25.02.2015 www.vzmd.si/novice/208043 VIDEO SOOČENJE z argumenti - zgovorno razkritje zavajanj predstavnikov Banke Slovenije, prejšnje Vlade ...prikaži več RS ter akterjev sporne sanacije bank, ob množični razlastitvi državljanov in srhljivem oškodovanju davkoplačevalcevwww.youtube.com/watch?v=vXpezj0t5asMesec februar je potekal predvsem v znamenju razkritij dr. Tadeja Kotnika, člana Strokovnega sveta VZMD in prvo-podpisnika Ustavne pobude (www.youtube.com/watch?v=1qMbXiF1SK0), ki so pripeljala do Nujne seje Komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru RS, kjer sta ob dr. Kotniku aktivno sodelovala tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič in odvetnik VZMD in razlaščenih imetnikov obveznic, Miha Kuničwww.youtube.com/watch?v=2sJwgazbjnEDva tedna po vl