Slovenija
19 ogledov

Jazbec: Mali človek bo izgubil manj

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Več ur o likvidaciji bank in brez konkretnih sklepov.

Celodnevna razprava o likvidaciji Probanke in Factor banke je na dnevni red prišla na zahtevo poslanske skupine SDS. "Če zavozite projekt, ki se ga lotite, potem na koncu za vaše težave poskrbi država. Za kakšne neodgovorne poslovneže je to zagotovo dobro sporočilo, za navadne državljane pa je to zelo slabo sporočilo," je dejal Matej Tonin iz NSi.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec zagotavlja, da so poskušali od lastnikov obeh bank zagotoviti dovolj kapitala, a njune ukinitve niso mogli preprečiti. "Banka Slovenije je neprestano izdajala zahteve za dodatno dokapitalizacijo lastnikom, vendar pa ni mogla preprečiti dogodkov, ki bi v končni fazi pripeljali do stečaja obeh bank," je povedal Jazbec. "Če se 6. septembra ne bi odzvali s postopkom nadzorovane likvidacije, bi v eni od teh dveh bank v dnevu ali dveh morali razglasiti stečaj."

Jazbec: Mali človek bo izgubil manj

Tako guverner kot finančni minister Uroš Čufer sta v razpravi večkrat zatrdila, da je nadzorovana likvidacija za banki, ki sta se v kratkem času znašli v likvidnostnih težavah, še vedno boljša rešitev kot morebiten stečaj.
 

Medtem ko je Čufer dejal, da bodo stroški nadzorovane likvidacije nekaj manjši, kot bi bili v primeru stečaja, pa je Tonin prepričan v nasprotno. "Za državo in za davkoplačevalce bi bil stečaj cenejši kot pa nadzorovana likvidacija," je dejal.

Komentarjev 6
  • korisnik_5299 21:33 20.september 2013.

    Nobena zasebna banka ali podjetje ne sme bremeniti davkoplačevalske blagajne, dokler imajo lastniki, vodilni in nadzorni 1 EURO v žepu!

  • Šemefuky 20:20 20.september 2013.

    Ta jazbečar je mutan tip. Kaj je tudi on Murglaš?

  • klincek 14:49 20.september 2013.

    Drgač pa,če imate prebavne motnje poslušajte posrance SD,uspeh zagotovljen.