Slovenija
26 ogledov

Jazbec novi šef Banke Slovenije

Boštjan Jazbec Foto Bobo
Potrjeno: Boštjan Jazbec novi guverner Banke Slovenije.

Za Jazbeca je glasovalo 77 poslancev, 7 pa jih je bilo proti.

Jazbec si je med poslanci prislužil veliko pohval na račun strokovnosti in izkušenj, podporo so mu odpovedali le v SD. Na čelu centralne banke bo zamenjal Marka Kranjca, ki mu mandat poteče sredi julija.

Enkrat že bil v igri

Jazbeca je za prvega moža osrednje denarne ustanove v Sloveniji predlagal predsednik republike Borut Pahor. Jazbec je višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, v preteklosti pa je že bil član sveta Banke Slovenije.

V igri za guvernerja je bil že pred šestimi leti, a ga takratni predsednik Janez Drnovšek na koncu ni predlagal. Imenovanje guvernerja so sicer leta 2007 spremljali številni zapleti. Poslanci so namreč zavrnili dve Drnovškovi izbiri - dotedanjega guvernerja Mitjo Gasparija in viceguvernerja Andreja Ranta. V tretje so nato imenovali Kranjca.

Komentarjev 1
  • izRODEk 20:51 02.april 2013.

    Neoliberalist najhujše vrste postal guverner......še huje pa je, da ga je predlagal Pahor.....Naša generacija se je učila o nacistih, fašistih in domobrancih.... mi se bomo pa o Pahorju in njim podobnim...