Slovenija
13 ogledov

"Jazbec zaenkrat uživa moje zaupanje"

Miro Cerar EPA
Guverner banke bo po premierjevih besedah moral nekatera dejstva do konca razjasniti.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki se je zaradi ukrepov v okviru sanacije bank v minulih dneh znašel pod pritiskom javnosti, zaenkrat uživa podporo premierja Mira Cerarja, a bo moral odgovoriti še na kar precej vprašanj. "Nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena," je po srečanju s člani Kluba slovenskih podjetnikov dejal premier.

Banka Slovenije se je v minulih dneh znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke, tudi to, da so prirejali dokumente in manipulirali s podatki, zavrnil.

Cerar je ob tem je izrazil upanje, da se bo izkazalo, da je bilo vse v redu. "Če bi se izkazalo, da so bile kjerkoli storjene nepravilnosti, da je prišlo do hujših napak, pa bo vlada pozvala pristojne institucije, da nemudoma in v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepajo," je dodal.

O zamenjavi guvernerja ne razmišlja

Je pa ta primer ne glede na to, kako se bo stvar na koncu razpletla, po njegovem mnenju poučen že zato, ker je opozoril na nekatere možnosti izboljšave zakonodaje. "Postopek zamenjave guvernerja - ne govorim o tem primeru, ampak na splošno - v primeru kakšnih nepravilnosti ni urejen dobro. Tu bo treba zakon v prihodnje spremeniti," je pojasnil premier.

A v konkretnem primeru o čem takšnem ne razmišljajo. "Najprej moramo do popolnosti ugotoviti vsa dejstva, da ne bi neutemeljeno širili nekih sumov ali obtožb," je povedal Cerar. Če bi se kakšni sumi ali obtožbe izkazali kot utemeljeni, pa morajo pristojni organi nemudoma ukrepati, je sklenil.

Komentarjev 3
  • encijan 10:49 17.februar 2015.

    Mu zaupa, ker mora!

  • Papaja Popi 08:43 17.februar 2015.

    Smo bedaki, ki nas molzejo do konca in mi to še dovolimo.

  • valerijakregar 08:28 17.februar 2015.

    gospod Tadej je prišel na dan s takimi dokazi o lumparijah BS, da jih vsi naši kvazi "top ekonomisti", ne bodo mogli kar tako pomesti pod preprogo !je pa res, da se maximalno trudijo prepričati ubogo rajo o ...prikaži večajo o svoji poštenosti !čas je že bil, da se enkrat našim dokapitalizacijam slovenskih elit pristrižejo peruti !